Как един вицеадмирал убеди цяла Португалия да се ваксинира

4279
Как един вицеадмирал  убеди цяла Португалия да се ваксинира
Снимка: Pixabay

Португалия е сред страните с най-високо ваксинационно покритие срещу COVID-19. На практика там не са останали хора, които да бъдат ваксинирани - 98% от възрастното население е с две дози и единствено децата под 12-годишна възраст не са инжектирани. Как стана възможно постигането на такива резултати, с каквито очевидно много правителства по света биха се радвали да се поздравят?

Зад тази ваксинационна кампания, протекла като добре смазана машина, стои един вицеадмирал – 61-годишният бивш командир на подводница Енрике Гувея е Мело. Той застава начело на кампанията през февруари, когато страната е на ръба на колапс. Болниците в Лисабон не могат да поемат наплива от пациенти и хората са призовавани да се лекуват у дома. Само за една седмица в края на януари от вируса умират близо 2000 души. В страната се ширят съмнения относно ефикасността на ковид препаратите, мненията в социалните мрежи са силно поляризирани. И точно в този момент вицеадмирал Гувея е Мело е назначен начело на Националната работна група за ваксинации. Девет месеца по-късно населението е поголовно ваксинирано и до края на годината вицеадмиралът е убеден, че бустерни дози могат да получат всички възрастни и уязвими хора, съобщава The New York Times.

80% от населението в Португалия е ваксинирано

Португалия е ваксинирала изцяло 80% от населението си срещу коронавирус, предава Reuters, като се позовава на официалните данни от здра...

Каква е стратегията на вицеадмирала? По думите му ключът към успеха му е прост: "Дръжте далеч политиците!". Именно с тази своя прословута фраза той преобръща хода на кампанията. В многобройните си публични и телевизионни изяви Гувея е Мело неизменно се явява във военната си униформа. Събира около себе си екип от около 30-на души – основно елитни военни (стратегически експерти от португалската армия, флота и военновъздушните сили), но също и лекари, анализатори и неизменните математици. Ключов момент е ваксинирането на самите военни с цел внушаване на доверие, а също и като елемент на дисциплина и обществена отговорност.

Въпреки това, когато идва ред да се ваксинират младите хора през лятото, отново се появяват признаци за засилване на съпротивата, но тя за пореден път е преодоляна.

Как го постигна вицеадмиралът? "Когато сте в подводница, вие се намирате в бавен кораб, който се опитва да хване по-бързи кораби. Трябва да се позиционирате добре и да се възползвате от възможността, когато тя се появи", съветва той.

Отменят маските на открито в Португалия

Португалските власти отмениха задължението за носене на предпазни маски на открито, предаде Франс прес. Мярката отпадна, след като парл...

Така през месец юли подобна възможност наистина се появява и Гувея е Мело се възползва от нея максимално. Протестиращите блокират входа на ваксинационен център в Лисабон, скандирайки лозунги против ваксинацията. Вицеадмиралът се появява сред тях, отново в бойната си униформа и без охрана, но пред телевизионните камери. На скандиранията на събралото се множество, което го нарича "убиец", той спокойно отговаря, че убийци са самият вирус и "хората, които живеят така, сякаш е XIII век, без никаква представа за реалността".

"Опитах се да общувам с тях по много честен начин за всички съмнения и проблеми", казва той. Така или иначе резултатите от подхода му се виждат, Португалия е сред рекордьорите днес по процент ваксинирани.

Факт е, обаче, че не всички приветстват методите на вицеадмирала. "Ние всъщност нямаме култура да задаваме въпроси на властите", казва Лаура Санчес, клиничен психолог, която разкритикува масовото ваксиниране в Португалия като твърде милитаристично и призова то да изключи по-младите хора. "Начинът, по който той винаги се представяше в камуфлажни армейски униформи — сякаш води война — заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за насаждане на чувство на страх, което също ни направи по-склонни да се подчиняваме, а не да задаваме въпроси", смята тя.

Вътрешни снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа