Как и какво ще се договаря между ЕС и Великобритания след Brexit?

1850
Как и какво ще се договаря между ЕС и Великобритания след Brexit?
Снимка: Getty Images/Guliver

След като в четвъртък, 23 юни, 52% от британците решиха на референдум, че искат да се откажат от членството си в Европейския съюз, Великобритания ще трябва да се договори за нова търговска сделка с Брюксел, ако действително стартира член 50 от Лисабонския договор. Задачата е сложна и комплекса, като за постигането ѝ срокът е 2 години. След Brexit съществуват няколко основни положения, представени от британския в. Guardian, които ще са предмет на договаряне между Лондон и Брюксел след Brexit.

Ще трябва ли Великобритания да договоря нова търговска сделка с Европейския съюз?

Да. След като официално Лондон обяви пред Съвета на Европейския съюз, че иска да напусне Блока с активирането на член 50 от Договора за ЕС, подписан в Лисабон, то процедурата за напускането стартира. Член 50-ти дава двугодишен прозорец, в който Великобритания може да предоговори търговските си взаимоотношения с ЕС, макар че периодът би могъл и да се удължи.

Търговските преговори ще включват рамката за износ и внос на стоки (коли, храна и др.) и основата за по-нататъшната търговия на услуги от и за ЕС. Освен това разговорите ще трябва да включват въпросите за митническите процедури, паспортния контрол за бизнес пътници и точки по регулацията в сферата на околната среда, здравеопазването и безопасността.

Ще бъдат ли наложени мита на британските стоки и услуги при нова сделка с ЕС?

Това е напълно възможно и зависи от резултата от преговорите между Лондон и Брюксел. В момента британските компании търгуват с ЕС на безмитен и безквотен принцип. Има вероятност, например, Брюксел да наложи мито от 5% върху износа на коли от Великобритания. Лондон, разбира се, също може да заплаши, че ще наложи подобно мито за вноса на европейски коли, но това ще означава, че потребителите и бизнеса от двете страни ще страдат. Съществува и рискът, че ЕС да наложи квоти, които да ограничават количеството на стоки и услуги, които могат да достигат европейския пазар.

Ще трябва ли Великобритания да преговаря с всяка страна поотделно?

Първият Brexit на Великобритания - през 286 г., злополучен

Това не е първият път, в който Великобритания напуска Европа. Първенството държи римската провинция Британия през 286 г. Тогава британц...

Не. Според Джон Форест, оглавяващ международната търговска и правна компания DLA Paper, Великобритания ще трябва да договори една сделка с 27-те останали страни в ЕС в рамките на общата търговска политика на Съюза. Със сигурност няма да има договаряне страна по страна. ЕС поддържа единна хармонизирана митническа политика и Великобритания ще трябва просто да договори с ЕС последващите условия на търговия, смята Форест.

Какво ще стане британския финансов сектор?

Британският сектор на финансови услуги – банки, счетоводни услуги, корпоративни адвокати, инвестиционни мениджъри, допринася значително за брутния вътрешен продукт на държавата – около 12%, което дори е повече от промишления сектор. По думите на висш служител в Европейската централна банка (ЕЦБ) банките в Лондонското сити в момента са изложени на риск да изгубят доходоносните си европейски „паспорти“, които им позволяват да продават услуги на останалата част от Съюза. Ситито, както наричат финансовия сектор, ще иска да запази тези си привилегии - в противен случай няма да може да съветва при мегапридобиване в Германия или да продава доминирани от еврото финансови продукти като дериватите. За да може да продължи да го прави, Лондонското сити ще трябва да се присъедини към единния пазар или Европейската икономическа общност, която обединява членове на ЕС и нечленове като Норвегия. За да постигне обаче този достъп, то трябва да се съгласи и да приеме принципа на свободно движение на хора.

Лондонското сити обаче може да продължи да оперира само за себе си в рамките на по-хлабава регулаторна среда, което ще зарадва хедж фондовете и банкерите, нежелаещи да се съобразяват с наложения от ЕС таван на бонусните си плащания.

Ще засегне ли Brexit търговията със САЩ?

Какво го чака британското автомобилостроене след Brexit

Референдумът във Великобритания изненада мнозина, но решението е взето и страната ще излезе от състава на ЕС. Това безспорно ще се отра...

Не. Търговията между Великобритания и САЩ ще се запаси при сегашните условия. Лондон обаче няма да е част от спорното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Кой ще води преговорите от страна на ЕС?

Великобритания ще трябва да преговаря с различни европейски институции, включително Съвета на ЕС, отделните страни членки и Европейската комисия.

Може ли преговорите да продължат повече от 2 години?

Според експерти договарянето реално може да продължи повече от 2 години, ако Великобритания се стреми да се присъедини към Европейската икономическа общност, но британското правителство не желае да отстъпи за свободата на движение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com