Каква сензация: Владимир Путин ще бъде преизбран през 2024

2309
Каква сензация: Владимир Путин ще бъде преизбран през 2024
Снимка: Getty Images

Владимир Путин подписа изменения в закона „За избора на президент“. Кремъл усилено се готви за имитацията на президентски избори през март 2024 и даже взе решение да се проведе гласуване дори там, където действа военно положение. И докато властите с ускорени темпове се готвят да назначат Путин за нов шестгодишен мандат, на избирателите се предлага да обсъждат второстепенни детайли от функционирането на кремълската кухня. Сякаш тези дреболии могат да окажат някакво влияние върху крайния резултат.

Путин отдавна се самоназначи

Когато става император, Наполеон поема короната от ръцете на Римския папа, за да демонстрира, че се коронясва собственоръчно. Владимир Путин е изправен пред противоположната задача. Той вече отдавна се самоназначи за президент за следващия мандат от 2024 година нататък, но му е необходимо да имитира процес на всенародни избори. И то да го стори така, че изборите да преминат без неочаквани събития, а резултатът да съответства на поставения целеви процент. В момента медиите сочат числото 80. По-точно, два пъти по 80 - както избирателна активност, така и гласове, които уж са подадени за Путин.

Още: Чехия замразява активи на Русия в недвижими имоти

Сериозни пречки не се виждат. Страната е послушна и почти мълчалива. Властите използваха като предлог войната срещу Украйна и успяха да унищожат или да прогонят от страната всички оцелели независими медии и опозиционери. А който не си тръгна, сега лежи в затвора или в следствения изолатор – като Иля Яшин или професионалния изборен наблюдател Григорий Мелконянц.

И все пак на властите ще им се наложи да решават още някои технически въпроси. Например – да разрешат на самите себе си да обявяват избори когато и където им е удобно. Ето защо Путин подписа допълненията към закона, разрешаващи да се провеждат избори на територии, където действа военно положение – разбира се, съгласувано с послушните тайни служби и с Централната избирателна комисия.

Имитация на избори

Мимоходом беше решено, че изборният процес може да се заснема само от упълномощени от властта лица, а на наблюдателите фактически забраниха да стават от масите, поставени специално за тях далеч от урните, или да обикалят избирателния участък. Това са дребни детайли, които могат да повлияят ако не на самото гласуване (или на самата масова имитация, както е по-правилно да я наричаме), то поне на легитимността на предначертаните резултати през 2024, въз основа на които Владимир Путин ще се обяви за президент на страната през следващите 6 години. Но на западните журналисти се предлага да обсъждат нещо друго.

Още: "Големият успех" на Украйна във войната не се състоя. Ето какво казват експерти

Осем източника на една уважаема осведомителна агенция съобщиха сензацията: Владимир Путин е решил да върви на избори през 2024 година! Това е страшно важно, остава само да се намери човекът, който досега е смятал, че руският диктатор вместо това ще върви в пенсия или доброволно ще се предаде на трибунала в Хага, за да отговаря за военните си престъпления.

Страшно важни детайли

Кой ще оглави предизборния щаб в сянка на Путин? На каква възраст могат да бъдат на тези избори кандидатите, които се пречкат на Путин? Кого от условните руски „либерали“ Кремъл ще упълномощи да агитира за фаворита в рамките на симулираната предизборна борба? И кого ще изпрати на тези избори Комунистическата партия, която е абсолютно лоялна към Кремъл по всички ключови въпроси: полуживия Генадий Зюганов или пък внука му, когото „избутаха“ на изборите за Московски градски парламент през септември?

Много от тези второстепенни детайли щяха да бъдат интересни за електоралните експерти, ако в Русия се провеждаха президентски избори. В сегашната ситуация обаче единственото важно е, че шеф на щаба на действащия президент, в нарушение на закона, се оказва един от водещите служители на президентската администрация, който за целта не излиза в отпуск и използва служебните помещения.

Още: Колко доходно е да се интервюира Путин? Журналист вероятно е получил над 1 милион лева

В ситуация на реална конкуренция е важно с какви идеи тръгва кандидатът-фаворит, а още по-важно – с какво ще му отговорят опонентите. В сегашната предизборна кампания обаче най-важно се оказва кога и къде действащият президент ще обяви, че отново се кандидатира – и даже кои артисти или музиканти ще станат лице на кампанията му.

Няма интрига

В днешна Русия се опитват да ни „продадат“ всичките тези второстепенни детайли като особено важни събития, просто защото по главния въпрос няма никаква интрига. Никой не се съмнява, че след приключване на гласуването през март 2024 година за победител ще бъде обявен именно сегашният президент – независимо от това кога Владимир Путин ще обяви кандидатурата си или на коя дата Съветът на федерацията ще го обяви за президент.

Така че цялата тази „вътрешна информация“, която през последните седмици разните „източници“ от Кремъл ни снасят по собствена инициатива, има за цел само да скрие главното: пълната тишина, възцарила се в страната, която отдавна се е превърнала в политическо гробище.

Още: Да изпереш и избелиш Путин: Германски журналист с тлъст хонорар

 

Автор: Иван Преображенский, Дойче веле

Путин се чу с египетския си колега: Бил загрижен за Газа, имало много жертви

Кралят на Йордания, нарекъл Путин "брат", продава оръжие за Украйна

Президентът на Грузия: Да бъде съден Путин е нереално, не сме Алиса в Страната на чудесата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа