Камерън прави фонд за борба с влиянието на Русия

11709
Камерън прави фонд за борба с влиянието на Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обяви, че създава фонд „Ефективно управление” (Good Governance), който ще подкрепя реформите в страните от Европа за защита от руското надмощие. В основата му ще бъде основаният от правителството на Маргарет Тачър фонд „Ноу хау”.

Както съобщава вестник „The Telegraph”, още през 2015 г. Великобритания ще задели 20 милиона фунта стерлинги (29,5 милиона долара), от които 5 милиона ще отидат за Украйна.

ЕС, Русия и Украйна не се разбраха за газовите доставки през лятото

Тристранната среща ЕС - Русия - Украйна за газовите доставки през летния сезон приключи без подписване на договореност. Заместник-пред...

Чрез фонда агенти на британското правителство ще се занимават с реформирането на държавното управление, банковите и енергийните сектори в Грузия, Молдова, Босна и Херцеговина и Сърбия.

Според Лондон изграждането на „свободни пазари и функционираща демокрация” в Източна Европа и ликвидирането на шуробаджанащината в държавните структури ще помогне за предотвратяването на нова, аналогична на украинската криза, предаде БЛИЦ.

В британското правителство смятат, че балканските страни са крайно уязвими за шантаж от страна на Русия заради огромната корупция и силните връзки на Москва в олигарсите.

Фондът на Тачър „Ноу хау” се занимаваше с подобна работа за изграждането на свободни пазарни икономики в Полша, Чехословакия и Източна Германия след падането на Берлинската стена.

Украйна: Няма да купуваме руски газ през април

Украйна не вижда необходимост да купува руски газ през април, заяви енергийния министър Владимир Демчишин. По думите Киев не вижда нео...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа