Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каръци: 12 руски морски пехотинци загинаха след като си запалиха огън и в него се търкулна снаряд

01 декември 2023, 01:49 часа • 6273 прочитания

Куриозен случай в Русия, достоен за наградите Дарвин, за пореден път доказа, че в руската армия наистина се борави с размах и в големи мащаби – още повече пък когато става дума за некадърност и немарливост.

Така на 3 ноември група от около 20 морски пехотинци решили да си запалят огън в обедната почивка на военния полигон Кузмински край Ростов на Дон. По-подходящо място за това от контейнерите с боеприпаси те не открили, така че се събрали близо до складираните снаряди и си наклали огън. И съвсем удивително, но по някое време един от снарядите се търкулнал в огъня и избухнал, взривявайки със себе си и 12 от пехотинците. В крайна сметка 8 от тях загинали на място, други четирима по-късно в болницата от раните си, а още четирима души все още се възстановяват от нараняванията си. За случая разказа местното ростовско издание 161.RU, позовавайки се на три независими източника – от армията, от правоохранителните органи и от следствието.

Още: Огромен взрив в Челябинск: Изглежда в завод за танкове, но руснаците отричат (ВИДЕО)

Избухналият снаряд бил от гранатомет РПГ-7, а всички загинали и пострадали военнослужещи били от Владивосток и на срочни договори. Руското военно министерство не е коментирало инцидента, но според един от източниците след трагедията полигонът е бил посетен от командира на Тихоокеанския флот. Предварителната причина за трагедията според следствието е неспазване на правилата за безопасност.

Още: Разследване: Северна Корея е пратила на Русия 2000 контейнера с оръжия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес