Като премиер на Люксембург Юнкер помагал на корпорации да плащат по-ниски данъци

18706
Като премиер на Люксембург Юнкер помагал на корпорации да плащат по-ниски данъци
Снимка: Getty Images

Като премиер на Люксембург, председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер е допуснал стотици фирми от цял свят да избягват данъци, като отклоняват печалбите си към Великото херцогство, където са се ползвали с данъчни преференции. Така огромни суми са били "спестени" от облагодетелстваните компании, сред които има поне две пряко свързани с България. Това показват стотиците документи, разпространени тази нощ от Международния консорциум на разследващи журналисти и медии от 32 страни. Три политически групи в Европейския парламент вече поискаха обяснения от Юнкер, предаде БНР.

Общо 343 фирми, сред които има автомобилни, енергийни и финансови гиганти, както и медийни холдинги, са се възползвали от възможността да получат одобрението на данъчните власти в Люксембург за предложена от самите тях схема за плащане на данъци. Щетите за държавните бюджети на страните, в които въпросните компании имат дейност, се изчисляват на милиарди евро.

ЕК може да санкционира Люксембург заради данъчните практики

Европейската комисия е готова да наложи санкции, ако е необходимо, върху Люксембург заради фискалните му практики, съобщи един от гов...

България засега присъства в списъка само като една от държавите, в които има активи получилата данъчни преференции финансова група EFG, или Юробанк – основен акционер в Пощенска банка. На 12 ноември предстои да бъде публикувано името на още една компания, свързана с България.

В списъка на облагодетелстваните правят впечатление "Газпром", както и най-голямата руска банка – Сбербанк, която в момента е обект на европейски санкции.

Социалистите, либералите и зелените в Европейския парламент излязоха с остри реакции и поискаха незабавни обяснения от Европейската комисия. Нейният председател Жан-Клод Юнкер, който винаги е отричал страната му да е била данъчен рай, реагира спокойно на разкритията, обяви днес неговият говорител Маргаритис Скинас. Според него става дума за типичен случай на държавна помощ с цел привличане на инвестиции – тема, по която предишният екип в Европейската комисия вече е започнал проверка. Тази проверка ще продължи и от сегашния състав под ръководството на комисаря по конкуренцията, увери Скинас.

Люксембург трябва да си понесе отговорността, ако е сключвал тайни споразумения с големи корпорации, помагайки им да плащат по-ниски данъци, предаде ТАСС, позовавайки се на изказване на официалния представител на Еврокомисията Маргаритис Скинас.

Люксембург: "Ислямска държава" ще обърне поглед към Европа

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн приветства решението на страните-членки на ЕС да снабдят кюрдските бойци с оръжие, преда...

„Ако това е вярно, то Люксембург трябва да си поеме отговорността и да предприеме действия за справяне със ситуацията”, изтъкна Скинас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа