Киев: Русия разрушава гори, замърсява водата и въздуха в Украйна

5853
Киев: Русия разрушава гори, замърсява водата и въздуха в Украйна
Снимка: Getty images

Войната в Украйна е унищожила горите, замърсила е полетата и ги е запълнила с мини, а водата е замърсена, заяви официален представител на Киев пред министрите на околната среда на ЕС, които обещаха помощ.

На неофициална среща на ЕС в Прага, която е ротационен председател на ЕС, украинският министър на околната среда Руслан Стрилец заяви, че руската инвазия е унищожила 3 милиона хектара украински гори.

Анализ: Украйна трябва да внимава със съюзниците си, за да не ѝ обърнат гръб

До позорното си сваляне тази седмица британският премиер Борис Джонсън можеше да разчита на непоклатимата подкрепа на поне една страна:...

Украйна също така е регистрирала най-малко 260 случая на "екоцид" и повече от 2000 случая на увреждане на околната среда, а 20% от защитените територии в страната са застрашени, предаде БГНЕС.

"Например, ако в национален парк, в който е имало гора, се появи ракета и когато 1000 хектара (10 кв. км) гора изгорят от огъня, смятаме, че това е екоцид", заяви Стрилец пред АФП. "Защо Русия води война, която унищожава дивите животни? Дивите животни не могат да се защитят, но те изстрелват ракети по тях. Това не е ли екоцид?", добави той.

Руската армия също така е извършила над 40 атаки срещу петролни складове на Украйна, което е довело до силно замърсяване на въздуха, каза Стрилец. "Питейната вода също е проблем, руснаците унищожават пречиствателни станции", каза той и добави, че в момента Западна Украйна, която приема бежанци от Изтока, има проблеми с водоснабдяването.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

ЕС няма да признае руските паспорти, издадени на украински граждани

ЕС не признава новите руски паспорти, издадени на украински граждани. Това заяви днес първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ДП...

Министрите на околната среда на ЕС обещаха помощ на Киев, като чешкият министър Анна Хубачкова заяви, че членовете на 27-членния блок могат да помогнат с картографиране и анализ на щетите, както и с предоставяне на финансова помощ. "Има много идеи, много предложения, които са сходни, но мисля, че могат да бъдат координирани", каза Хубачкова.

В интервю за АФП Стрилец заяви, че Германия е предложила 20 млн. евро, за да помогне на Украйна да възстанови природните си ресурси. "Всички европейски държави са готови да ни помогнат. Много е полезно да сме тук днес. Чувам техните идеи... и съм сигурен, че това ще ми помогне да подготвя малко по-нова програма за зелен курс на Украйна", добави той.

Германският министър Щефи Лемке заяви, че е необходимо да се предостави "незабавна помощ за критичната инфраструктура", без да се изчаква следвоенното възстановяване на Украйна. Хубачкова добави, че Прага може да използва опита си от прекараните четири десетилетия под тоталитарното комунистическо управление, ръководено от Москва в периода 1948-1989 г., и да помогне на Украйна да разчисти минираните райони. "Тук е имало руска армия, разчиствали сме мини, имаме този опит. Така че, ако ни помолят да помогнем с разчистването, бихме могли с удоволствие да го направим", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Зеленски: Русия е хвърлила хиляди управляеми авиобомби в Украйна само за месец

Макрон: Всички европейски националисти са скрити привърженици на Брекзит

Италия ще се съобрази с мнението на папата за изкуствения интелект

Макрон каза кога може да прати военни в Украйна: "Франция е извършвала такива интервенции"

Руснакът канибал, който си опържи човешко сърце с лук, излезе от затвора, за да воюва в Украйна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа