Киев: Руските спецслужби използваха етнически българи за дестабилизиране на Одеса

7465
Киев: Руските спецслужби използваха етнически българи за дестабилизиране на Одеса

Зам.-главният прокурор на Украйна Евген Енин посочи, че в районите на Донбас, които не са под контрола на Киев, има хуманитарна катастрофа, а Русия праща "хуманитарни конвои" с оръжия и боеприпаси за бунтовниците.

Въпрос: Какви са шансовете на Украйна да спечели делото срещу Руската Федерация в Международния съд в Хага във връзка с нарушаването на Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма (1999 г.) и Международната конвенция за премахване на всички форми на расовата дискриминация (1969 г.)?

Евген Енин: Русия умишлено и пряко нарушава Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация. В това отношение Украйна ще използва изцяло всички международни правни инструменти за влияние върху Руската Федерация, с цел да привлече към отговорност всички виновни физически и юридически лица. В противен случай, действията на Русия ще разкрият неспособността и неефективността на цялата система на международното право, което ще има съответно отрицателно въздействие върху международната общност като цяло.

Руската Федерация постоянно се опитва да легитимира действията си върху окупирана от нея част на територията на Украйна, и по този начин се опитва да "почиства" собствения си образ. Струва си да обърнем внимание на неспазването от страна на Русия на разпоредбите на Минските споразумения, продължаването от страна на Руската Федерация, въпреки международните санкции, на финансирането на незаконни въоръжени формации, на доставката на военно оборудване и оръжия в Донбас, както и извършването на военни престъпления в Украйна.

Отделно искам да подчертая факта, че районите на Донбас, които не са под контрола на Украйна, са в състояние на хуманитарна катастрофа, която Руската Федерация използва като претекст за нахлуването на така наречените "хуманитарни конвои", които доставят оръжия и боеприпаси на бунтовниците.

Украйна очаква съответната международно-правна реакция на военната агресия на Руската Федерация. Украйна непрекъснато регистрира и допълва базата с факти за нарушаване от Русия на нормите и принципите на международното право, международните договори и конвенции.

Украинският враг номер 1 Михаил Саакашвили тръгва срещу Киев

Украинският обществен враг Номер едно, Михаил Саакашвили, който е бивш президент на Грузия и бивш губернатор на украинската област Одес...

Въпрос: Какъв е напредъкът в разследването на случая с малайзийския MN17, свален през 2014 г. над територията на Източна Украйна?

Евген Енин: Според доклада на Международната следствена комисия за разследване на причините за катастрофата на MN-17, разследването разполага с доказателство, че лайнерът е бил свален от ракета 9M38 на зенитно-ракетната система "Бук". Освен това, разследването доказа, че мястото за изстрелване на ракетата е било на поле край селището Первомайск, което по онова време е било под контрола на бунтовниците.

Украйна е готова да помогне колкото е възможно повече и да предостави помощ на Холандия за бързото наказание на виновните за катастрофата на MN17 "Malaysian Airlines" в Донбас. В началото на юли холандското правителство обяви, че наказателното преследване за сваления самолет ще бъде извършено в рамките на националната юрисдикция на Холандия. Посоченият механизъм за привличане на извършителите към отговорност за ужасното престъпление беше направен от държавите, които са страни в съвместната група за разследване. В същото време трябва да се припомни, че самата Русия блокира създаването на международен трибунал под егидата на ООН. Затова Украйна вярва в справедливостта, безпристрастността и обективността на холандското правосъдие.

Въпрос: Има ли възможност за разгръщане на международни полицейски сили в зоната на конфликта в Донбас. Какви са препятствията по този път?

Евген Енин: В Минск украинската страна призова за създаването на отделна работна група за възстановяване на контрола над украинско-руската граница. В Минск постоянно повдигаме въпроса за създаването на Пета работна група по границите, която трябва вече да дискутира как ще бъдат изпълнени Минските споразумения. Засега обаче няма отработена поетапна процедура за прехвърляне на украинско-руската граница, първоначално под контрола на ОССЕ, и след това нейното връщане под украинска юрисдикция и контрол. Въпросите, как точно трябва да се оттеглят оръжията, кой трябва да следи този процес, къде ще бъде съхранявана тази техника по време на изтеглянето, са много важни. Не трябва да очакваме, че Руската Федерация ще поеме отговорност за изтеглянето на оръжия от Донбас, защото в този случай тя трябва да поеме отговорност, че това оръжие е нейно. И точно по този въпрос международната полицейска мисия трябва да стане ключова.

Жената, пострадала при взрива в Киев е световноизвестен модел

Жената, която пострада в петък тежко от взрив на лек автомобил на Басерабския площад в центъра на Киев е световноизвестен модел, лице н...

Въпрос: Как са гарантирани правата на гражданите от български произход в Украйна, тъй като отскоро беше разпространена информацията за тяхното нарушаване? Възможни ли са нови прояви на сепаратизъм на територията на Одеса, включително в контекста на инициативите за създаване на българска автономия в региона?

Евген Енин: Всички опити на отделни сили и определени държави да нарушат международния мир и съвместно съществуване в Украйна, както и да влошат приятелските отношения със съседните страни със сигурност ще се блокират.

Говорейки за инцидента през април тази година, трябва да се разберат някои аспекти, особено в Одеса. Там служители на Службата за сигурност на Украйна предотвратиха протестно шествие на етнически българи, които трябваше да изминат пътя от паметника на поета Христо Ботев до консулството на България. Те трябваше да протестират срещу предполагаемия тормоз на етнически българи в Украйна. Според официално публикуваните данни на Службата за сигурност на Украйна събитието е специално подготвено от руските специални служби, организирано на междуетническа основа.

"Програмата максимум " на руските разузнавателни служби предвиждаше нападение на украинските псевдонационалисти срещу мирното шествие. От багажника на един от автомобилите на организаторите, бяха извадени знамена както български, така и с украински националистичен контекст. С организацията на акцията в Одеса се занимаваше лидерът на радикалната обществена организация Николай Дулски с прякора «Наждак», който също участваше в събитията, свързани с блокирането на магистралата «Лвов-Рава-Руска», и е известен на правоохранителните органи на Украйна.

Те задържаха координатора на това действие, който беше пристигнал специално от Харков. Той свидетелства за изкуствения характер на протеста и съобщи името на организатора.

Гей парадът в Киев бе атакуван от мъже с лютив спрей

Полицията е задържала мъж, който заедно със съучастници е извършил нападение срещу участниците на „КиевПрайд“, предаде Укри...

Украинските власти ще реагират остро на всички опити за използване на българското национално малцинство за дестабилизиране на положението в южната част на Одеса.

Всички други инциденти, които се случиха с отделни представители на българската общност, по никакъв начин не бяха свързани с тяхната етническа принадлежност, а бяха провокирани от изявления, които в условията на продължаващата руска агресия се възприемаха като изключително чувствителни.

Въпрос: Какви са предизвикателствата пред Черноморския регион?

Евген Енин: Чуждата окупация на части от териториите на Украйна, Грузия, Молдова и Азербайджан е придружена с изваждането на тези зони от нормалния икономически и политически живот, а населението всъщност остава откъснато от европейските и световните социални и икономически процеси. Такива региони в условията на чуждестранна окупация се превръщат в затворени милитаризирани зони, които обслужват предимно нуждите на въоръжените сили на окупаторите. Насърчаването на демократичните ценности в политическия живот на тези територии драстично намалява. При тези обстоятелства военно-политическото напрежение в региона се увеличава, когато от една страна нараства военното присъствие и провеждат се военни учения на страните от НАТО, а от друга страна – руските военни сили в Крим и близо до границите на Украйна се разширяват и засилват.

Нерешените конфликтни ситуации, тяхното "замразяване" и непрекъснатото нарастване на напрежението в държавите от региона предизвикаха и други заплахи като нелегалната миграция, контрабандата, незаконния трафик на оръжия и на хора, невъзможността да се гарантира сигурността на транспортните пътища и доставката на енергийни ресурси.

Киев 50 пъти нарушил примирието с Донецк за денонощие

Последното денонощие украинските въоръжени сили нарушиха 50 пъти примирието в провъзгласената Донецка народна република (ДНР), съобщи о...

През юли тази година Украйна пое председателството на ПАЧИС от Турция. За Украйна проблематика на икономическото сътрудничество в условията на кризата в областта на сигурността в Черноморския регион ще бъде приоритет и държавата ще противодейства на извършваните от Русия нарушения на международните правни принципи на сътрудничество.

Въпрос: Каква е ситуацията със спазването на човешките права в Крим?

Евген Енин: След анексията на Крим, се наблюдава незадоволително ниво на спазването от страна на Русия на човешките права във временно окупираните територии, по-специално има постоянно нарушаване от страна на окупационните власти на правата на етническите украинци и кримските татари. Крим всъщност се превърна в територията извън правната материя, където има безпрецедентни и систематични нарушения на закона и правата на човека, причинени от липсата на пълен достъп на правозащитниците и представителите на СМИ.

През целия период от момента на провеждане на незаконния референдум има явна тенденция към изтласкване на коренните народи, особено кримските татари и кримско-татарски активисти, а условията на съществуване на част от населението, което запазва украинското гражданство, са несъвместими с обикновения живот. Според наличната информация, през 2016 г. зафиксирани са около 280 случая на грубо нарушение на правата на човека на полуострова, включително 3 отвличания, повече от 177 задържания, повече от 50 обиска, поне 7 души са изпратени за принудителен психиатричен преглед. Също така, най-разпространеното нарушение от страна на руските власти в Крим е проява на дискриминация въз основа на националния и религиозния принципи, както и във връзка с политическите убеждения.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа