Киев със секретен доклад до западните съюзници: Руските дронове-убийци са пълни със западни компоненти

7725
Киев със секретен доклад до западните съюзници: Руските дронове-убийци са пълни със западни компоненти
Снимка: Getty Images

Според секретен документ, изпратен от Киев до западните му съюзници, иранските безпилотни апарати камикадзе, използвани при последните нападения срещу украински градове, са пълни с европейски компоненти. Според документа дроновете-камикадзета съдържат над 100 електронни части, произведени в САЩ, Швейцария, Нидерландия, Германия, Полша, Канада и Япония.

В доклада се отправя призив за предоставяне на Украйна на ракети с голям обсег за поразяване на военни производствени обекти в Русия, Иран и Сирия.

В документа от 47 страници, представен от украинското правителство на правителствата на Г-7 през август, се твърди, че през предходните три месеца са извършени над 600 нападения над украински градове с помощта на дронове, съдържащи западни технологии, пише британският вестник The Guardian.

Още: Шойгу: Връзките между Русия и Иран достигнаха нови върхове (ВИДЕО)

Например, в модела "Шахед-131" са открити 52 компонента, произведени от западни компании, а в "Шахед-136" - 57 компонента. Пет европейски компании, включително полски филиал на британска мултинационална компания, са посочени като оригинални производители на идентифицираните компоненти.

Производството на иранските дронове вече се мести в Русия

Според документа Иран вече е диверсифицирал производството си като производството на дронове се премества в Русия - в централния татарски регион Алабуга, въпреки че Техеран продължава да доставя компонентите. В доклада се казва, че иранското правителство се опитва "да се разграничи от предоставянето на оръжия на Русия" и "не може да се справи с руското търсене и интензивността на използване в Украйна".

Украйна предлага в доклада да се действа чрез "ракетни удари по заводите за производство на тези дронове в Иран, Сирия, както и по потенциален производствен обект в Руската федерация". Предлага се това да бъде направено от украинските отбранителни сили, ако партньорите предоставят необходимото въоръжение.

Още: Иран представи нов мощен дрон с обсег 2000 км (ВИДЕО)

Как се заобикалят санкциите

Не се предполагат никакви нарушения от страна на западните компании, чиито части са били идентифицирани. "Производството на ирански безпилотни апарати се е адаптирало и в повечето случаи използва налични търговски компоненти, чието снабдяване се контролира слабо или изобщо не се контролира", се казва в документа.

Митническата информация показва, че "почти целият внос в Иран е с произход от Турция, Индия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам и Коста Рика".

Барт Гротхуис, член на ЕП, който участва в подкомисията по отбрана и сигурност на Европейския парламент, заяви, че разузнавателните служби на ЕС не са имали достатъчна координация, за да се справят със злоупотребата със западни компоненти.

Още: Русия иска да произведе 6000 дрона без Иран: Изтекоха данни от завода в Татарстан

Русия адаптира дроновете за украинската зима

Документът на украинското правителство "Смъртни случаи от бараж: доклад за БЛА Шахед-136/131" предоставя най-актуалния анализ на променящите се тактики и производствени планове на Русия, откакто на 13 септември 2022 г. в Харковска област е регистрирано първото използване на безпилотни летателни апарати „Шахед“ в град Купянск. В него се твърди, че:

Паузата в атаките, продължила от 17 ноември до 7 декември, "вероятно се дължи на адаптирането на безпилотните летателни апарати, предназначени за топъл климат, към украинската зима" и това "може да показва допълнително сътрудничество между Русия и Иран в производството и модернизацията на „Шахед-136/131".

Доставките на безпилотни летателни апарати „Шахед-136/131“ от Иран за Русия се извършват през Каспийско море. От Техеран безпилотните летателни апарати се доставят до иранското пристанище Амирабад, откъдето се транспортират до руския пристанищен град Махачкала.

Още: САЩ с примамлива оферта към Иран, ако спре да доставя дронове на Русия

Маркировката върху електронните компоненти на дроновете, използвани в Украйна през последните месеци, е била унищожена, "вероятно с помощта на лазер", а руските сили са започнали да използват за дроновете имената „Гераниум-1“ и „Гераниум-2“, което "вероятно е част от споразумение между Иран и Русия за прикриване на ролята на Иран".

В началото на юли в Украйна е свален нов модел „Шахед-136“ с обозначение "Y002", който "може да е бил сглобен в нов производствен обект в Русия". Твърди се, че образецът е имал различна форма на крилото, което "също може да показва производство на ново място".

Русия и Иран "вече работят по нов двигател за "Шахед-136", който би трябвало да осигури по-добра скорост и обхват".

Повече за западните части, идентифицирани в иранско-руските дронове

В моделите на свалените дронове са открити широк спектър от компоненти, произведени от западни компании от Г-7 - Франция, САЩ, Обединеното кралство, Германия, Япония, Италия и Канада, както и ЕС.

В „Шахед-136“ е открита горивна помпа, произведена в Полша от германската компания Ti Automotive Gmbh, чието дружество майка е британската мултинационална компания TI Fluid Systems, както и микроконтролер с вградена флаш памет и регулатор за много ниско напрежение с инхибитор, произведен от швейцарската фирма STMicroelectronics, се посочва в документа.

В „Шахед-136“ е открита и интегрална схема на драйвер за буферна мрежа и транзистор, произведени от International Rectifier, дъщерно дружество на германската фирма Infineon Technologies AG.

Още: Русия разработва собствена версия на иранските дронове-камикадзе

Оборудването на TI Fluid Systems е свободно достъпно за закупуване от търговците на дребно в цяла Европа и компанията вече е заявявала, че не продава в Иран.

Говорител на STMicroelectronics заяви: "Ние работим с повече от 200 000 клиенти и хиляди партньори по целия свят. Ние не разрешаваме и не одобряваме използването на нашите продукти извън предназначението им."

Говорител на Infineon заяви, че компанията не продава компоненти на Иран и че е ликвидирала дейността си в Русия през март 2022 година. Той заяви: "Като цяло спазването на приложимите закони е от изключителна важност за Infineon и ние сме създали стабилни политики и процеси за спазване на тези закони. Инструктираме нашите клиенти, включително дистрибуторите, да извършват последователни продажби само в съответствие с приложимите правила. Трудно е да се контролират продажбите през целия жизнен цикъл на продукта. Въпреки това сме предприели обширни мерки, за да гарантираме спазването на санкциите срещу Русия."

В модела „Шахед-131“ украинските експерти са идентифицирали 14-канална интегрална схема за управление на захранването с възможност за персонализиране и микропроцесор, произведени от холандската компания NXP Semiconductor, и силов транзистор и интегрална схема от International Rectifier. Открити са също 32-битов микроконтролер, 32-битов процесор, микроконтролер с вградена флаш памет и регулатор с много нисък спад на напрежението с инхибитор, произведени от STMicroelectronics, както и чип за GPS проследяване, произведен от швейцарската фирма U-blox.

Говорител на U-blox заяви: "U-blox категорично осъжда нахлуването на Русия в Украйна. Веднага след инвазията през февруари 2022 г. U-blox спря всички продажби за Русия, Беларус и териториите, окупирани от руската армия в Украйна. Неотдавна U-blox също така реши да не продава на членовете на Евразийския икономически съюз (зона за свободна търговия с Русия). От 2002 г. насам U-blox прилага строга фирмена политика, според която нейните продукти не трябва да се използват в оръжия или оръжейни системи - включително системи за идентификация на цели."

Говорител на NXP Semiconductor заяви, че компанията търси нови начини за избягване на злоупотребата с нейната технология: "Ние не толерираме използването на нашите продукти в руски или ирански оръжия, нито в каквото и да е друго приложение, за което нашите продукти не са проектирани или лицензирани. Продължаваме да спазваме законите за експортен контрол и санкции в страните, в които работим, и не подкрепяме никакъв бизнес в или с Русия, Беларус и други ембаргови страни, включително Иран."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа