Кьолн се готви за обсада заради протест на неонацисти срещу имигрантите

9617
Кьолн се готви за обсада заради протест на неонацисти срещу имигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Полицията в един от най-големите германски градове Кьолн усилено се подготвя за неделната демонстрация (25 октомври) на крайно опасната групировка „Хулигани срещу салафити“, информира The Local. Групировката придоби популярност миналата година, като обедини хулигани от футболни агитки и неонацистки организации, които буквално оставиха след себе си погром в центъра на Кьолн и едвам бяха удържани да не нападнат митинг под лозунга „Рамо до рамо срещу расизма и религиозния екстремизъм“.

Все още не е ясно къде точно в Кьолн ще се проведе новата демонстрация на „Хулигани срещу салафити“. През октомври миналата година обаче екстремистите раниха дузина полицейски служители, като опитаха да стигнат до места в града, известни като квартали на имигранти. Бяха необходими часове, за да може най-сетне полицията да въдвори ред, включително с помощта на водни оръдия.

ЕНП: Страните, които не защитават границите на ЕС, трябва да бъдат наказвани

Европейската народна партия (ЕНП) на своя конгрес, провел се в Мадрид, призова страните-членки на ЕС да засилят защитата на своите външ...

Заради този печален опит шефът на кьолнската полиция Волфганг Алберс поиска от съда да забрани сегашната демонстрация, но искането му беше отхвърлено. Все пак сега на „Хулигани срещу салафити“ им е забранено да правят шествие през целия град, както миналата година. Те могат да се съберат само на едно място и там да изразят позицията си.

Освен „Хулигани срещу салафити“, демонстрация ще проведе и ПЕГИДА. Очаква се 500 членове на движението да излязат по улиците на Кьолн. Засега полицията в града още не е взела решение дали ще позволи демонстрацията да стане факт.

Припомняме, че точно в Кьолн беше нападната Хенриете Рекер – кандидат за кмет на града, която спечели и изборите. Рекер беше наръгана с нож заради убежденията си и позицията си в подкрепа на бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа