Кличко - лицето на украинския протест

65469
Кличко - лицето на украинския протест
Снимка: The Insider

Световният шампион по бокс Виталий Кличко се присъедини към протестите в Украйна и стана един от лидерите, които защитават влизането на страната в Европейския съюз.

Виталий Кличко е роден на 19 юни 1971 година, син е на офицер от армията на СССР.

Пулев има добър шанс да излезе срещу Кличко

Мениджърът на Владимир Кличко Бернд Бенте изключи възможността за мач-реванш между украинеца и Александър Поветкин. Бенте съобщи пред...

Малко известен факт е, че Кличко се е увличал по кикбокса и става четири пъти световен шампион. Той има добра кариера и в аматьорския бокс, но през 1996 година търпи сериозен удар – тогава допингова проба показва, че е вземал стероиди и така не успява да отиде на Олимпиадата в Атланта. Вместо от него там Украйна е представена от брат му Владимир.

Виталий Кличко навлиза с гръм и трясък в професионалния бокс през 1999 година. Тогава той печели титлата във версия WBO (Световна боксова организация). От 2004 година досега той е шампион на най-престижната боксова асоциация – WBC (Световен боксов съюз). Паметен в кариерата на Кличко е мачът срещу британеца Ленъкс Люис, който се игра през юни 2003 година. Тогава Люис печели и обединява боксовите титли в тежка категория на всички професионални асоциации. Мачът е скандален, защото Кличко има надмощие, но с един удар Люис му отваря аркада и въпреки че Виталий е в добро кондиционно състояние, лекарите спират двубоя заради шуртящата кръв – рана, която учудващо медицинските лица не успяват да затворят.

Виталий Кличко е първият професионален боксьор с докторска степен – естествено по спортни науки.

През 2005 година Кличко слага край на спортната си кариера, само две години по-късно обаче той се завърна на професионалното поприще. През това време влезе и в политиката, а в момента е един от най-подкрепяните политици в Украйна.

Политическата кариера на Виталий Кличко започва още през 2004 година – по време на Оранжевата революция. Тогава той застава на страната на кандидат-президента Виктор Янукович, а по-късно става и негов съветник.

Кличко не иска Кобрата

Владимир Кличко заяви, че би искал да се боксира с американеца Дионтей Уайлдър, предаде Стандарт нюз. Украинецът, който в събота побе...

Кличко получава и поста председател на партийна коалиция, но не успява да спечели достатъчно гласове, за да влезе в парламента.

През 2008 година участва в предсрочните избори за Общински съвет на Киев. Коалицията, на която е лидер, и получава 17.9% от гласовете и 15 места.

През 2010 година Кличко създава партия „УДАР“ (Украински демократичен алианс за реформи). Тя участва на парламентарните избори в Украйна през 2012 година и получава 14% от гласовете и съответно 40 от всички 450 места във Върховната рада.

В края на октомври боксьорът обяви, че ще се кандидатира на президентските избори през 2015 година, като според експертите той ще бъде основният конкурент на настоящия президент Виктор Янукович. Социолозите твъярдят, че в момента обществената подкрепа за Кличко е по-висока от тази за настоящия президент. Проучванията показват, че ако изборите бяха сега, Кличко би получил 16% от гласовете срещу 14% за Янукович.

Участието на Виталий Кличко в президентската надпревара може да бъде застрашено от внесените в украинския парламент промени, според които за президент не могат да се кандидатират чужди граждани или хора с двойно гражданство, какъвто е случаят на Кличко.

Кличко желае да се срещне с малко известен американец

Носителят на най-престижните титли на четири от общо петте федерации в професионалния бокс Владимир Кличко изяви желание да излезе ср...

Виталий Кличко е и един от водачите на протестите в Украйна заради замразяването на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Опозицията обвини правителството за това, че се е поддало на натиск от страна на Русия, която заплаши Украйна с последици за търговията, ако подпише споразумението.

„Ние ще продължим с демонстрациите, докато не бъде подписано Споразумението за асоцииране с ЕС”, заяви Виталий Кличко.

Кличко се включи и в протестите през юли миналата година срещу обявяването на руския за регионален език в 13 от всички 27 административни единици в Украйна. По време на протестите боксьорът пострада от сълзотворния газ, използван срещу демонстрантите. Той получи и порезна рана от счупено стъкло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа