Кофас: Нарастващата инфлация в Европа е факт

3526
Кофас: Нарастващата инфлация в Европа е факт
Снимка: iStock

Експертите в световното застраховане на Кофас излязоха със становище, че европейските икономики се възстановяват устойчиво. Въпреки това от компанията предупреждават, че нарастващата инфлация е факт.

Според данни на Кофас, 80% от пълнолетните граждани на ЕС са напълно ваксинирани, което е допринесло за възстановяването на европейската икономика през последните шест месеца. Въпреки че в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) темпът на ваксинационния процес не е толкова бърз, а новата пандемична вълна е близо, ситуацията в икономиките е сравнително стабилна. Това стана ясно по време на уебинар с участието на Грегорж Шиелевич - регионален икономист на Кофас за ЦИЕ.

Стефан Янев: Инфлацията излиза от прогнозните данни

Инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи, обезпокоителни са и ц...

След драстичния спад на БВП от почти 25% в развитите западноевропейски икономики през второто тримесечие на 2020 г. спрямо последното тримесечие на 2019 г., Кофас отчете положително покачване на показателя, като прогнозите са той да достигне до нивата отпреди пандемията.

„Ако трябва да погледнем световната ситуация, след спада от -3,5% през 2020 г., прогнозираме, че световният БВП ще отчете ръст от +5,6% през 2021 г. и +4,3% през 2022 г. Нарушените вериги за доставки, прогресивното увеличение на търсенето и по-високите транспортни разходи създават множество проблеми за икономиките в Европа, но и в световен план - най-голям дял на компаниите, посочващи недостига на суровини като основен проблем, се заема от предприятията за електроника, автомобилостроене и индустрията за пластмасови изделия", сподели Грегорж Шиелевич.

От друга страна, натискът за по-високи заплати, все по-голямото търсене, както и повишаването на цените на суровините доведоха до бързо нарастваща инфлация. Това оказва пряко влияние и върху лихвените проценти, като част от централните банки вече отчетоха увеличение, докато други се опасяват, че техните действия могат да доведат до забавяне на възстановяването и на растежа на БВП. Производствените цени в промишлеността през предпоследното тримесечие на 2021 г. в ЦИЕ са се увеличили значително, достигайки до 15% за Унгария, а България се нарежда на второ място.

„Въпреки че цялостната тенденция е към подобряване на икономическите показатели и възвръщане на нивата отпреди пандемията, няма как да прогнозираме сигурни резултати за следващото тримесечие. Всичко зависи от новата пандемична вълна и готовността на правителствата да я посрещнат“, допълва Шиелевич.

Пламен Димитров от КНСБ прогнозира рекордна инфлация за страната ни

От КНСБ изчисляват, че издръжката за живот на тричленно семейство е пораснала с около 100 лева. Сравнително ускорената инфлация ще прод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика