Кога заплащането на мъжете и жените ще се изравни и как?

1929
Кога  заплащането на мъжете и жените ще се изравни и как?
Снимка: iStock/Guliver

Хиляда години - това е времето, което ще изтече преди жените да печелят колкото мъжете във Франция, според проучване, проведено от Европейската конфедерация на профсъюзите, съобщава „Евронюз“, предаде БГНЕС. Ситуацията е деликатна и в останалите страни от Европейския съюз, макар и с различия.

Кога

Ако заплатите продължат да се развиват при сегашните темпове, в Италия разликата ще се намали през 2074 г., а в Германия дори по-късно, през 2121 г.

Други държави биха могли да го постигнат през това десетилетие. В Румъния това може да се случи през 2022 г., а в Белгия през 2028 г.

В случая с Испания изследването изчислява, че ще е необходимо да се изчака до 2046 г.

Как

Мненията са разделени относно това как да се преодолее разликата в заплащането между половете.

Според синдикатите е необходимо законодателство. „Необходим е обвързващ регламент, така че прозрачността на заплатите да е задължение за работодателя.

ЕП поиска гаранции за равно заплащане на жените

Европейския парламент (ЕП) призовава Европейската комисия (ЕК) да представи амбициозна стратегия за равенство между половете, която да ...

Не можем просто да седим и да чакаме да открием разликите случайно “, обяснява Естер Линч, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите. „И е важно да се вземе предвид проблемът със секретността на заплатите в различните фази. Например, когато кандидатствате за работа, е важно да знаете колко е платен човекът, който е заемал длъжността до този момент и колко получават другите ”.

От друга страна, работодателите потвърждават, че важното е да се промени манталитета. „Основният проблем, който трябва да бъде решен, е въпросът за половите стереотипи и това е нещо, което започва много рано в нашите общества. Започва от детската градина, защото липсва необходимата инфраструктура, която позволява еднакви възможности за работа на майките и бащите “, казва Максим Черути от BusinessEurope. "Според нас законодателната намеса на ЕС не е най-добрият начин за справяне с проблема", категоричен е той.

Европейският парламент от своя страна се опитва да отблокира директива, която е замразена в Съвета от почти 8 години и чиято цел е да гарантира, че компаниите, регистрирани на фондовата борса, имат поне 40% жени в ръководството си. Въпреки че за някои евродепутати това не е приоритет.

„Директивата относно жените в бордовете на директорите е важна за промяна на възприятието за присъствието на жени на позиции за вземане на решения, но засяга група жени, които вече се ползват с редица привилегии, особено в сравнение с тези, които печелят ниски заплати ”, казва Кира Мари Петер-Хансен, датски евродепутат от групата на Зелените.

Имаме нужда и от двете. Но освен метода, има още дълъг път за преодоляване на разликата в заплащането между половете в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа