Кои са вариантите за инвестиране на замразените руски активи във възстановяването на Украйна

3706
Кои са вариантите за инвестиране на замразените руски активи във възстановяването на Украйна
Снимка: Getty images

Европейският съюз разглежда възможността да инвестира замразените активи на руската Централна банка, за да насочи дивидентите за възстановяването на Украйна. Това пише Politico, позовавайки се на документ на Европейската комисия - висшия орган на изпълнителната власт на ЕС. 

Ако руските активи се вложат в надеждни и ликвидни инструменти с "относително кратък срок на погасяване" доходите могат да бъдат около 2,6% от годишните, пише в документа. При инвестиции в други инструменти доходът може да бъде по-голям, но съществува риск от загуби - до четири милиарда евро годишно. Това може да създаде "политически и финансови усложнения" за ЕС, тъй като може да му се наложи да компенсира Русия за загубите. 

Путин може да воюва, докато умре - а елитът около него? (ВИДЕО)

Руският президент и издирван от трибунала в Хага за военни престъпления Владимир Путин продължава да не се отказва от максималистичните...

При възможни инвестиции на руските активи е важно инвеститорите да "не се уплашат - в противен случай може да престанат да използват европейската финансова система", се казва още в документа. Този проблем може да се реши в сътрудничество със страните от G7 и други държави.

През февруари ЕС създаде специална група, която се занимава с юридическите обосновки за използването на замразените руски активи за възстановяването на Украйна. Инвестирането на тези средства е само един от разглежданите вариант. Документът, на който се позовава Politico ще се обсъжда на 28 март. 

Ръководителят на групата шведският дипломат Андерс Ахнилд казва, че всяко използване на руските активи трябва да бъде в рамките на европейското и международното законодателство. По думите му настоящата ситуация е "изключителна", а всяко решение, което бъде взето ще бъде безпрецедентно.

Обемът на замразените активи на руската Централна банка в страните от G7, Европейския съюз и Австралия се оценяват на 300 милиарда долара. В ЕС смятат, че две трети от тях се намират в ЕС. По-конкретно: 191 милиарда евро са замразени в Белгия и още 21 милиарда в друга европейска страна. 

Унгария не иска Русия да запази окупираните украински територии

Унгария се застъпва за прекратяване на огъня в Украйна, но това не означава, че приема Русия да запази териториите, които окупира в мом...

Друг начин за използването на руските активи за възстановяването на Украйна е тяхното конфискуване. Изданието New York Times пише, че мненията на западните политици и експерти се разминават. Едните твърдят, че няма юридически основания за подобни мерки и предупреждава, че конфискуването ще срине доверието към международното законодателство и съществуващите договори. Според други, разпалената от Русия война в Украйна заплашва световната икономика повече, отколкото възможните последици от конфискуването.

Евросъюзът търси начини как да използва замразени руски активи за възстановяването на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа