Колко струва на Великобритания погребението на Елизабет II?

7873
Колко струва на Великобритания погребението на Елизабет II?
Снимка: Getty Images

Британското правителство все още не е разкрило колко ще струва погребението на кралица Елизабет II, като обяви само, че ще предостави подробностите "своевременно", съобщава New York Times.

Цената, която ще включва сложни шествия, бдения и ритуали, се очаква да бъде значителна и ще бъде покрита от държавата, a спекулациите са, че при настоящата икономическа ситуация погребението ще достигне над 8 млн. паунда.

Дори съобразено с инфлацията, то ще струва в пъти повече от последното държавно погребение във Великобритания - това на Уинстън Чърчил през 1965 г., и церемониалното погребение на Кралицата Майка през 2002 г. Според доклад на Камарата на общините нейното погребение е струвало малко над 5 млн. паунда, от които 825 хил. паунда (954 хил. долара) за поклонението и 4,3 млн. паунда (5 млн. долара) за сигурност и охрана.

Times съобщава, че погребението на Чърчил през 1965 г. е струвало 48 хил. паунда, което се равнява на приблизително 1 млн. паунда, ако цената се изчисли спрямо финансовите показатели през 2022 г.

Смята се, че погребението на принцеса Даяна през 1997 г. е струвало между 3 и 5 млн. паунда (3,4-5,5 млн. долара).

Церемониалното погребение на Маргарет Тачър в катедралата "Сейнт Пол” през 2013 г. струва на данъкоплатеца около 3,2 млн. паунда.

Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, имаше по-скромно погребение миналата година поради ограниченията, свързани с коронавируса. За разлика от тълпите и високопоставените лица, очаквани в понеделник, кралицата седеше сама по време на погребението му в параклиса "Сейнт Джордж" в семейния замък Уиндзор.

Опазването на хората и тяхната сигурност също е скъпо начинание. Погребението на Елизабет II се смята за най-скъпата полицейска операция в британската история, която ще струва повече от 7,5 млн. паунда. За сравнение - за последното най-голямо събитие за британското кралско семейство, каквато беше сватбата на принца и принцесата на Уелс Уилям и Кейт през 2011 г., бяха дадени 7,2 млн. паунда за сигурност. Погребението на Елизабет II ще бъде в по-големи мащаби и по-значимо от събитията преди това, което ще изисква и повече разходи за сигурност.

Великобритания обяви деня на погребението за празник, което включва различен вид разходи, включващи разходи за пропусната икономическа дейност. Училища, болници и аптеки ще затворят. Големи вериги магазин и ретсоранти също избраха да затворят вратите си, както и малки частни предприятия, като магазини за домашни любимци и разсадници.

Проф. Стоянович: В лицето на Елизабет II светът имаше пример за смисъла на държавната власт

"Със сигурност можем да оценим това, което е безспорно – че в лицето на Елизабет II Европа, светът имаше един от последните блест...

Високата цена за погребението на кралица Елизабет II идва на фона на нарастването на потребителските цени във Великобритания с най-бързия си темп от четири десетилетия, също и с инфлация от близо 10%, движена от енергийните цени. Само преди дни новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс представи план за ограничаване на годишните разходи за енергия за средните домакинства до 2500 паунда.

По-голям проблем за британската общественост може да бъде липсата на прозрачност около финансите на кралското семейство, включително това, че членовете му не подлежат на данък върху наследството.

Министерството на финансите на Великобритания осигурява на кралското домакинство плащане, наречено „суверенна субсидия“. Последното такова беше около 100 млн. долара. Семейството е използвало субсидията за официални кралски задължения, като посещения, заплати и домакинство, но не покрива разходите за сигурност, които също се плащат от правителството и се пазят в тайна.

Следете НА ЖИВО: Погребението на кралица Елизабет II (ВИДЕО и СНИМКИ)

Колко струва кралската Имперска корона?

Невъзможно е да се определи цената на кралската Имперска корона, твърдят експерти. Тя на практика е безценна. Когато не се използва Имперската корона се пази в Лондонския тауър заедно с останалите кралски бижута в продължение на вече 6 века. Тя е сред най-разпознаваемите предмети в кралската колекция от бижута. 

Кралското семейство публикува невиждана досега снимка на Елизабет II

Кралското семейство публикува нова невиждана досега снимка на покойната кралица Елизабет II. Снимката е направена по случай платинения...

За изработката ѝ са използвани 3000 скъпоценни камъка – 2868 диаманта, 273 перли, 17 сапфира, 11 изумруда и 5 рубина. 

Бижутери твърдят, че понякога дори е трудно да гледаш короната заради множеството камъни, отразяващи светлината.

Имперската корона е изработена през 1937 г. за коронацията на бащата на Елизабет II – крал Джордж VI. Дизайнът ѝ е такъв, че да тежи по-малко и да приляга по-добре на кралската глава в сравнение с предишната корона, останала от времето на кралица Виктория. Въпреки това Имперската корона тежи малко над 1 килограм. С тази корона е коронясана и самата Елизабет II.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа