Коронавирусът по света: Франция с най-много починали за денонощие

3659
Коронавирусът по света: Франция с най-много починали за денонощие
Снимка: iStock

Над 643 милиона са доказаните случаи на коронавирус в световен мащаб, сочат данните на Worldometers. Според статистиката, от тях повече от 6,6 милиона са починали, а над 622 милиона са оздравели до момента.

Трябва да се отбележи, че през последните дни новите случаи в света са между 200 000 и 350 000 дневно – цифри, далече от предишните тежки вълни на заразата. При първоначалния вариант Омикрон в началото на годината, например, в глобален мащаб се отчитаха около и над 3 милиона случая дневно, като именно тогава беше отчетен и абсолютният рекорд досега – 3,847 милиона за ден на 21 януари 2022 година.

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Ковид продължава да отстъпва в България

След стотици години еволюция: 42 гена ни пазят от коронавируси

42 гена ни пазят от коронавируси заради мутации през годините. Те са еволюирали след различни епидемии. Това обясни пред „Телегра...

При смъртните случаи също има огромен спад, като през последните седмици средно се отчитат около 1000 дневно – отново далече от предишните вълни, като за сравнение на 21 януари 2021 година, в разгара на вълната, причинена от варианта Алфа, бяха отчетени рекордните 16 877 жертви. Близо до тези данни бяха и следващите пикове, причинени от варинатите Делта и Омикрон. Че има сериозен спад в броя на починалите признаха и от СЗО. По данни на организацията жертвите са намалели с 90 на сто спрямо февруари тази година, когато вариантът Омикрон беше апогея си. И въпреки че е по-малко смъртоносен, той все пак доведе до много смъртни случаи, тъй като и заразените бяха многократно повече от предишните вълни. 

Лидер по най-много открити заразени остава САЩ, като там те вече надхвърлиха 100 милиона. На второ място в мрачната статистика е Индия – там над 44,6 милиона души са се заразили до момента. Трета е Франция с над 37,3 милиона доказани случая. Челната десетка допълват Германия, Бразилия, Южна Корея, Великобритания, Италия, Япония и Русия.

Що се отнася за данните за починалите, Съединените щати също са първи – до момента там има 1 102 702 жертви на коронавируса, което е около една шеста от всички фатални случаи. Втора е Бразилия с над 689 починали, а трета Индия с над 530 000 жертви досега. Следват Русия, Мексико, Перу, Великобритания, Италия, Индонезия и Франция.

ОЩЕ: Междинен доклад на републиканците: Коронавирусът вероятно идва от лаборатория

В Пекин затварят училища, заради нова вълна на COVID-19 в Китай

Учениците в няколко пекински района се върнаха към онлайн занятията, след като властите призоваха жителите на някои от най-засегнатите ...

В дневната статистика най-висок брой заразени отново има в Япония – 42 424 случая. На второ място е Франция с 29 335 нови случая, като това е и най-големият брой в Европа. Южна Корея е трета с 23 091 заразени. През последните седмици прави впечатление, че епицентърът на пандемията сякаш се измести към Азия, като Япония, Южна Корея, Тайван, Индонезия и Хонконг са страните, които често са в челото на мрачната статистика. Това личи и от седмичната статистика, където първите две държави също са в челото.

При дневните смъртни случаи Франция е начело с 94 починали. Следва Тайланд с 69 и Япония с 57. На Балканите най-много заразени за денонощие отново има в Сърбия – 673 души, а България е отчела най-много починали – 13, като трябва да се направи уточнение, че Турция, Гърция и Северна Македония вече не представят актуални ежедневни данни.

Що се отнася до броя починали на милион население, Перу остава начело с 6449 жертви. България е втора в глобален план по този показател с 5551 жертви на милион население. Следват Унгария, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Грузия, Хърватия, Чехия, Словакия, Литва и Румъния – все страни от бившия социалистически лагер.

ОЩЕ: Коронавирусът в България: Над 38 000 са вече жертвите на заразата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа