Коронавирусът предизвиква нови и нови мерки в Европа и по света

8486
Коронавирусът предизвиква нови и нови мерки в Европа и по света
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата с новия коронавирус в глобален мащаб продължава да предизвиква нови и нови мерки, докато статистиката все още не може да обхване мащаба на картината - защото разболелите се със сигурност са повече от тези, които вече са проявили симптоми и са в достатъчно сериозно състояние, за да получат болнично лечение.

Според последни данни, заразените в световен мащаб са между 166 000 и 169 000, при почти 6500 смъртни случая и между 76 000 и 77 000 оздравели.

Европа

Драматично остава положението в Италия и Испания. На Апенините болните по официална статистика досега са близо 25 000, смъртните случаи станаха 1809, 2335 се считат за оздравели, а сериозните случаи са над 1650. В Испания регистрираните болни са 7847, смъртните случаи са 292, за оздравели се считат 517 души.

Във Франция, официалната статистика на разболелите се гони 5500 души, при 127 смъртни случая и само 12 потвърдено оздравели - статистика, която не се обновява вече дни наред. А в специално изявление световноизвестният козметичен гигант LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) казва, че производството и доставките на безплатния за френските болници препарат ще продължат "толкова дълго, колкото е необходимо". "Поради продължаващия риск от недостиг на дезинфектанта хидроалкохолен гел, президентът и изпълнителният директор на LVMH Бернар Арно инструктира отдела за парфюмерия и козметика да мобилизира техническия си капацитет за производство и дарение на големи количества хидроалкохолен гел за правителствените агенции", гласи комюникето.

Arno Corporation произвежда и търгува козметика за марките Dior, Guerlain и Givenchy. От днес, 16 март, тези фабрики, разположени до Орлеан, както и в градовете Шарт и Бове, ще започнат преход към производството на антисептичен гел.

Миналата седмица френското правителство прие указ за определяне на цена на дребно за 100 mg за бутилка от 3 евро. Също така производството на гел е разрешено в самите аптеки.

В Германия последните засега актуални данни са за 4585 болни и 12 смъртни случая, при 46 оздравели. Според данните на "Берлинер Моргенпост", най-много са случаите в провинция Северен Рейн-Вестфалия - 2100. Но "Джонс Хопкинс" вече пусна нова актуализация - 5813 потвърдено болни, 13 смъртни случая и 46 напълно оздравели.

От Великобритания сигналите са, че заразата все още не се приема сериозно и няма достатъчно силни карантинни мерки - със затваряне на места, където става голямо събиране на хора. Там болните са 1372, съгласно данни на британското здравно миистерство, а са тествани почти 39 000 души. Смъртните случаи са 20. "Джонс Хопкинс" обаче отчита 1395 болни и 35 смъртни случая!

Арестуваха върнал се от Италия мъж, нарушил карантината

Мъж от Чипровци е арестуван в планинския град, след като бил засечен да се разхожда навън, макар скоро да се прибрал от работа в Италия...

Междувременно The Guardian публикува материал, според който здравното министерство е направило прогноза за 7,9 млн. британци, които ще се разболеят до пролетта на следващата година и ще трябва да бъдат хоспитализирани. Прогнозата всъщност е на обществената здравна служба Public Health England. Това все още се счита за най-лошият възможен вариант. Интересен факт е, че главният здравен инспектор на Великобритания професор Крис Уити счита, че смъртността ще е 0,6%, но дори тогава това значи 318 660 починали! А при 1% смъртност, за каквато говорят повечето аспекти, говорим за 531 100 смъртни случаи! В Китай обаче смъртността се движеше при 3,5%, а сега в Италия тя е над 6%, но обяснението засега е, че просто не е известна пълната картина, защото статистиката тепърва наваксва.

В същото време тестовете за откриване на инфекцията се правят само на тежко болни хора, защото здравната система не може да поеме такава тежест. Според цитираните от изданието правителствени оценки това означава, че реалният брой случаи на заразени към днешна дата може да варира от 5 до 10 000.

Балканите

В Турция вече има потвърдено 18 случая. "От 18-те случая седем са хора, завърнали се от европейските страни, три - от САЩ. Ситуацията е натъжаваща, но самоизолацията е безопасният начин за всички нас", заяви министърът на здравеопазването Фахреттин Коча в Twitter, предаде БГНЕС.

Турция затвори границите си и спря повечето международни полети, след като пандемията с коронавируса помете земното кълбо. Властите многократно предупреждаваха обществеността хората да не пътуват в чужбина или ако го направят, да се самоизолират за 14 дни. В Турция не се съобщава за смъртни случаи и правителството уверява обществеността, че са предприети предпазни мерки.

Полиция спря сватба с 350 гости в Монтанско

Сватба с 350 души гости е била спряна от полицията в град Вълчедръм, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сватбарите щели...

Налагането на карантина за всички, които се връщат от чужбина е огромно предизвикателство, макар че властите поставиха под задължителна карантина голяма поклонническа група - 10 000 души, която се завърна от Саудитска Арабия. Хиляди са настанени в студентските общежития в столицата Анкара и централния град Коня за карантина. Общежитията бяха изпразнени, след като Турция обяви задължителна ваканция на университетите и училищата.

Според РИА Новости, сръбският президент Александър Вучич пък се оплака, че няма солидарност от ЕС заради коронавируса. Според него, има забрана за износ на лекарства и медицинско оборудване от ЕС и тя е съобщена лично от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Сръбското министерство на здравеопазването съобщи, че до неделя вечерта 48 души в страната са заразени с коронавирус в страната. Правителството въведе ограничения на цените на основни хранителни продукти, личните предпазни средства и дезинфектантите. Кабинетът забрани масовите събирания до 50 души и призова гражданите над 65 години да не напускат дома си без спешна нужда.

Словения реши да спре целия обществен транспорт и да затвори въздушното пространство на страната. Автобусите и влаковете спират да се движат днес (16 март), а въздушният трафик спира от утре (17 март). Според последните данни в Словения са потвърдени 219 случая на коронавирус, регистриран е един смъртен случай, а състоянието на трима от болните пациенти е оценено като критично.

В Гърция болните по данни на "Джонс Хопкинс" стигнаха 331 души, има вече 4 смъртни случая, всичките са мъже. Последният засега смъртен случай е на 53-годишен мъж, но отново той е имал сериозно хронично заболяване, както и другите три жертви - две от тях са над 65-годишна възраст, един починал е 90-годишен.

В Румъния потвърдено болните по данните на "Джонс Хопкинс" са 139, няма още смъртен случай.

Сърбия обяви извънредно положение

Поради разпространението на коронавируса на територията на цяла Сърбия е обявено извънредно положение, предава РТС. Това обяви преди м...

По света

В Китай болните си остават 80 844 по официална статистика, което означава, че няма никаква промяна в статистиката. Но "Джонс Хопкинс" вече дава 81 020 болни там и 3217 смъртни случая, при над 67 000 оздравели. В Южна Корея нещата също изглеждат овладени - там случаите остават под 8200 вече няколко дни, при 75 смъртни случая. А в Иран официално болните са под 14 000 души, но за оздравели се считат над 4500 души при 724 починали, като тези данни изглеждат много недостоверни.

Междувременно САЩ, където статистическите данни за болните също са неясни - засега са около 3700-3800 души, при 65 починали, взеха нови мерки що се отнася до движението. В специално комюнике МВнР предупреди, че САЩ разширяват забраната за влизане на чужденци от Великобритания и Ирландия. Но забраната има много условия, катом ерките няма да е отнасят за:

- Чуждите граждани, имащи право на постоянно пребиваване в САЩ и техните съпруги/съпрузи;

- Съпруг/съпруга на американски гражданин;

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува се...

- Родител или законен представител на американски гражданин или на лице с постоянно пребиваване в САЩ, ако последните са неженени/неомъжени и са на възраст под 21 години;

- Брат/сестра на американски гражданин или на лице с постоянно пребиваване в САЩ, ако и двамата са неженени/неомъжени и са на възраст под 21 години;

- Съпруги/съпрузи или деца на членове на въоръжените сили на САЩ;

- Членове на самолетни и морски екипажи;

- Притежатели на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6;

Радев: С мор от бедност не се спасява от този вирус (ВИДЕО)

Изявление на президента Румен Радев след среща с министър-председателя и с председателя на Националния оперативен щаб. FB_VIDEO Уважа...

- Лица от държавен интерес, търсещи убежище, и др.

Същевременно властите в Ню Йорк наредиха всички барове и ресторанти да се затворят. Ще се правят само доставки по домовете. 

"Нощните клубове, киносалоните, малките театрални сцени и местата за концерти и забавления трябва да се затворят", каза кметът на града Бил де Блазио. Ню Йорк вече забрани събирането на повече от 500 души на едно място, включително в театрите на Бродуей.

В Русия официално болните станаха 63, няма смъртни случаи.

Още: "България ще разполага с 1,4 млрд. евро, за да се справи с коронавируса"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа