Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краен срок за шофьорска книжка за възрастните: Европейският парламент даде насока

28 февруари 2024, 16:57 часа • 7794 прочитания

Европейския парламент прие някои промени в правилата на ЕС за шофьорските книжки, които включват тяхната валидност и мобилните шофьорски книжки. Още: По-трудни изпити за шофьорска книжка: ЕП иска нови задачи

Валидност на шофьорските книжки

Евродепутатите приеха, че шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили, и пет години за камиони и автобуси.

Те не подкрепят намаляването на валидността на свидетелствата за управление на превозни средства за възрастни хора, както предлага Комисията, за да се избегне дискриминация и да се гарантира правото им на свободно движение. Според тях водачите сами трябва да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорската им книжка.

Мобилно свидетелство за управление на МПС

В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

Проектът за правила относно свидетелствата за управление на МПС в ЕС е приет с 339 гласа „за“, 240 „против“ и 37 „въздържал се“, което представлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде проследено от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Още: Отнемане на шофьорската книжка в целия ЕС: Петър Витанов с примери за новите правила (ВИДЕО)

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес