Кремъл ли стои зад убийството на чеченец в Берлин?

4694
Кремъл ли стои зад убийството на чеченец в Берлин?
Снимка: Getty Images/Guliver

През август в един от парковете на Берлин бе убит чеченец. По информация на  Süddeutsche Zeitung, специалните служби проверяват данни, предоставени от чуждестранно разузнавате за истинското име на убиеца. ясно е, че в този случай има задкулисни фигури. Стои ли Кремъл зад това убийство? В своята страна убитият е бил нещо като национален герой. Той е воювал в чеченската война срещу руската армия и се предполага, че е бил ръководител на бойно подразделение. След това е живял в Берлин и е поискал статут на бежанец, който му е бил отказан. Говори се, че се е страхувал от отмъщение от страна на руснаците, се казва в статия на германското издание.

Очевидно става въпрос за поръчково убийство. Предполагаемият убиец е влязъл в ЕС с руски паспорт с фиктивното име Вадим Андреевич Соколов, роден през 1970 в Иркутск. Такъв човек не съществува, убедени са германските специални служби. 

Плевнелиев: Шпионският скандал е автентичен. Русия очаква резултатите

Като "автентично" определи разследването на шпионския скандал от страна на българските власти президентът Росен Плевнелиев (2012-2017...

По информация на Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR, службите проверяват данни на чуждо разузнаване за истинското име на мъжа. Проверява се и информация за това, че е лежал в затвор в Русия по обвинение за поръчково убийство. Има подозрение, че килърът е изпратен от Русия в Берлин. Американското правителство вече разпространи своите предположения чрез The Wall Street Journal. Германското правителство демонстрира спокойствие, заявявайки, че с разследването се занимават съответните органи. В действителност безпокойството, предизвикано от ситуацията дойде от ведомството на канцлера. Ако се изясни, че зад убийството стои Кремъл "ще бъдем принуди да реагираме много, много остро", заяви представител на правителството.

 За сега с разследването се занимава 7-ма  комисия на Берлинското управление на наказателната полиция - като при обикновено убийство, а не такова, свързано със специалните служби.От услугите на Вадим Соколов са могли да се възползват не само държавните органи и не само те, в корумпирана Русия, са могли да му издадат паспорт с фалшиво име. Също така и други лица биха могли да му осигурят пари. Той е имал над 3 хил. евро в наличност. Велосипедът, който заподозреният веднага след убийството е изхвърлил в река Шпрее, струва няколко хиляди евро, а електрическата тротинетка, с която е възнамерявал да се скрие, също не е била под наем. Човекът, наричащ се Вадим Соколов и живеещ в Санкт Петербург, така целенасочено се е придвижвал по Европа сякаш е имал точни инструкции.

Интересно е, че след пристигането си на летището в Париж до извършването на убийството, той за кратко е бил във Варшава. До 20 август е наел хотелска стая. След престъплението е възнамерявал да се върне във Варшава.Следователите разглеждат различни версии за това кой би могъл да поръча убийството. Самият убиец може да не знае кои са те. Възможно е да са общували чрез посредник. Възможно е също действителните поръчители умишлено да положат следа към Москва, за да предизвикат нов конфликт между Русия и Европа. От гледна точка на федералната разузнавателна служба Москва сега едва ли е заинтересована в ескалация на отношенията.

Сега е уместно да има намаляване на напрежението, става въпрос за възможно смекчаване на антируските санкции, а наскоро се състоя и обмяна на затворници с Украйна. В нарушаването на този процес могат да са заинтересовани не само противниците на Русия на Кавказ. Някои длъжностни лица с подозрение наблюдават колко предизвикателно участват САЩ в случая. Засега всичко изглежда възможно: мотивът, свързан с престъпността, акт на отмъщение или убийство, поръчано от държава... При всички случаи би било срамно, ако правителството сега открито обвини Москва и направи изводи, а после връзката на "Вадим Соколов" със специалните служби не бъде доказана, завършва статията на Süddeutsche Zeitung.

Рогозин: Новите руски ракети „ще се борят” за пазар

Новите руски ракети „Союз-5” и „Союз-6”, проектирани от „Роскосмос” ще бъдат готови да се „бо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com