Скотланд Ярд разследва ролята на Путин в отравянето на Скрипал

4180
Скотланд Ярд разследва ролята на Путин в отравянето на Скрипал
Снимка: Getty Images/Guliver

Скотланд Ярд е разследвал каква е ролята на руския президент Владимир Путин в химическата атака с нервнопаралитично вещество "Новичок" в Солсбъри, разкри авторитетното издание The Guardian, цитирано от агенция "Фокус".

Според британските разузнавателни служби е „вероятно“ Путин да е одобрил нападението през март 2018 година срещу двойния агент Сергей Скрипал, бивш офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ – военното разузнаване) и неговата дъщеря - Юлия, които пострадаха сериозно, но оцеляха и са в неизвестност след инцидента.

Централата на Скотланд Ярд

Двама руски агенти са с повдигнати обвинения за нападението и Великобритания иска екстрадицията им. Лондон е издал европейска заповед за арест (ЕЗА) и червено уведомление за задържане от Интерпол.

Помощникът на комисаря на столичната полиция Нийл Басу, ръководителят на британската полиция за борба с тероризма, заяви, че разследването на нападението продължава. Басу каза, че проблемите, свързани с повдигането на обвинения за нападението, са сложни. „Трябва да докажете, че той (Путин - бел. ред.) е пряко замесен“, посочи експертът.

„За да получите ЕЗА, трябва да имате дело, което може да бъде повдигнато в тази страна. Нямаме дело, което може да бъде повдигнато. Ние сме полицаи, така че трябва да търсим доказателства. Имаше огромно количество спекулации кой носи отговорност, кой е дал заповедите - всичко това се основава на експертните познания на хората за Русия. Трябват доказателства“, подчерта още той.

Обвинените двама руски разузнавачи са все още в Русия и подлежат на арест, ако напуснат. Те бяха посочени от полицията на Обединеното кралство като Александър Петров и Руслан Боширов, но за тези имена се смята, че са псевдоними.

Събирането на доказателства от властите в Солсбъри

Британските прокурори заявиха, че има достатъчно доказателства, които да обвинят руската двойка в конспирация за убийството на Скрипал, който продаде руските тайни на Великобритания, преди да бъде арестуван в Москва и да бъде пуснат, след което се установи в Обединеното кралство. Предполагаемите извършители са обвинени също и в конспирация за убийството на дъщерята на Скрипал, Юлия, както и на Ник Бейли, който се разболя, след като отиде в дома на семейство Скрипал.

САЩ налагат нови санкции на Русия заради случая „Скрипал"

Съединените щати въвеждат втори пакет санкции срещу Русия заради случая "Скрипал", тъй като Москва, според тях, не е предоставила необх...

Има спекулации обаче, че в нападението може би са участвали повече хора. Басу заяви още, че "двамата, които обявихме на пресконференцията, са издирвани от нас за екстрадиция, за да бъдат съдени в тази страна. Цялото разследване продължава да е активно криминално“. Смята се, че двамата руски обвинени са част от ГРУ. Освен това те бяха обвинени в използването и притежаването на „Новичок“ - противно на Закона за химическите оръжия.

Юлия Скрипал

Припомняме, че "Новичок" нанесе още щети. Доун Стърджис и Чарли Роули се разболяха на 30 юни в Еймсбъри, Уилтшир. Смята се, че са били неволни цели на руския заговор. По-късно Стърджис почина. Инцидентът стана само четири месеца, след като същата субстанция беше използвана срещу семейство Скрипал.

Британските власти подозират, че Стърджис и Роули са се отровили от замърсен с веществото предмет, останал от първото нападение, за което Лондон обвинява Москва. Русия отрича категорично обвинението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа