X
 
 

Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ

1907 1
photo of Кристин Лагард подаде оставка като директор на МВФ
Снимка: Getty Images
Кристин Лагард подаде оставка като директор на Международния валутен фонд (МВФ). Решението ще влезе в сила на 12 септември. Това се казва в изявление на Лагард, разпространено от финансовата институция, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

„Срещнах се с изпълнителния съвет и подадох молба за оставка, която ще влезе в сила на 12 септември. Отказът от моите ангажименти, за което беше обявено по-рано, ще остане в сила до този момент“, се посочва в изявлението.

МВФ предупреждава: Глобалната икономика е пред критична ситуация

Влиянието на ескалацията на търговското напрежение върху глобалния растеж е по-лошо от опасенията само преди месец и заплашването от СА...

Лагард е взела решението за оставката си "в интерес на фонда, защото това ще ускори процеса на избор" на неин наследник. "Изпълнителният съвет сега ще предприеме необходимите стъпки за предвижване на процеса по избирането на нов директор. Дейвид Липтън ще остане наш изпълняващ длъжността директор", отбеляза тя.

Припомняме, че на срещата на върха на ЕС на 2 юли кандидатурата на Лагард беше издигната за президент на Европейската централна банка. В тази връзка Лагард още същия ден обяви, че временно прекратява своята работа като директор. По-рано агенция Reuters съобщи, че Лагард не е подала веднага оставка, защото не е била убедена, че нейната кандидатура ще бъде одобрена от Европейския парламент.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители