Къде е летял самолетът на Пригожин след бунта? Битката при Антоновския мост се разгорещява (ВИДЕО)

16069
Къде е летял самолетът на Пригожин след бунта? Битката при Антоновския мост се разгорещява (ВИДЕО)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Самолетът на основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е излетял от Ростов за Санкт Петербург на 25 юни след краткотрайния му бунт срещу Кремъл и руското правителство. Това съобщава независимият руски проект за разследваща журналистика IStories. А тази сутрин бизнес самолетът на Готвача на Путин е кацнал в Минск.

Журналистите се позовават на сайта за проследяване на полети FlightRadar.

"На 25 юни (ден след бунта) самолет Embraer Legacy 600 (RA-02795) излита от Санкт Петербург и изключва транспондера си близо до Ростовска област. Около 18:00 ч. същия ден самолетът отново се появява на радара над Тамбовска област и към 19:00 ч. се връща в Санкт Петербург", съобщава IStories в съвместно разследване с Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP).

Беларуската мониторингова група "Беларуски хаджун" също съобщава, че самолетът RA-02795 е пътувал между Южна Русия и Санкт Петербург, а вторият самолет на Пригожин - BAe 125-800B (RA-02731) - е в Москва от 22 юни.

"Бизнес самолетът на Пригожин се приземи тази сутрин на военното летище "Мачулищи" край Минск", съобщава още "Беларуски хаджун".

Политолог: Конспирация е, че американското разузнаване стои зад Пригожин (ВИДЕО)

Преди малко повече от 48 часа Евгений Пригожин със своята частна армия Вагнер превзе контрола над щаба на армията и ключови съоръжения ...

Припомняме, че хилядите наемници на Пригожин тръгнаха към Москва в петък срещу събота с искане за отстраняване на военния министър Сергей Шойгу и началника на Генщаба на армията Валерий Герасимов. В последния момент обаче се намеси беларуският президент Александър Лукашенко, който сключи сделка с Готвача на Путин, чиито параметри все още остават неясни. От Кремъл обявиха, че Пригожин ще замине за Беларус заедно с хора от ЧВК "Вагнер". Първоначално обещаха да свалят наказателното разследване срещу него, но се оказа, че то не е прекратено. Не е известно и къде се намира основателят на "Вагнер", след като напусна Ростов на Дон в събота.

ОЩЕ: Пригожин се е оттеглил заради заплаха към семейството му, твърди The Telegraph

В днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) акцентира върху речта на руския диктатор Владимир Путин, издърван от съда в Хага заради незаконно депортиране на украински деца. Той направи обръщение, в което каза, че организаторите на бунта ще бъдат наказани с цялата строгост на закона. Така президентът на Русия се опита да убеди възможно най-много бойци и лидери на "Вагнер" да се присъединят към руската армия и да продължат да воюват срещу Украйна, както и да накара лицата, които са най-лоялни към Евгений Пригожин, да се самоопределят. Речта на Путин показва, че едва ли ще има сближаване с основателя на ЧВК "Вагнер", анализират от ISW.

Относно речта на Пригожин от вчера - първата му такава след въоръжения бунт - американските експерти казват, че Готвача на Путин не е успял да покаже на руския диктатор, че му е верен.

Някои от силите на "Вагнер" може да последват Пригожин в Беларус. На 26 юни руският опозиционен вестник "Верстка" съобщи, че беларуските власти строят няколко нови лагера за настаняване на бойците на "Вагнер" там и че в Асиповичи, Могильовска област, вече се строи база с площ 24 000 кв. км за 8000 бойци на ЧВК. Разположението на базата на "Вагнер" в Асиповичи не представлява непосредствена заплаха за Украйна - намира се на около 200 км от международната граница. Все пак Минск няма да предложи перфектни условия на Пригожин и "Вагнер", ако Москва окаже натиск над Лукашенко, смятат от Института за изучаване на войната.

Кралят е гол: Оценката за Путин от украинското разузнаване

След събитията от събота с въоръжения метеж на собственика на "Вагнер" Евгений Пригожин, руският диктатор Владимир Путин окончателно за...

Те твърдят още, че Кремъл вероятно се опитва да даде знак, че Сергей Шойгу засега ще запази позицията си на военен министър и че Путин няма да се поддаде на опита за изнудване на Пригожин. Руските източници обаче продължават да спекулират с промени във военното командване след въоръжения бунт. Военни блогъри вече започнаха кампания за издигане на губернатора на Тулска област Алексей Дюмин за наследник на Шойгу.

Бъдещето на "Вагнер" е неясно, но Пригожин вероятно няма да участва в нея и тя може да не продължи да съществува като отделна единица, гласи още анализът.

ОЩЕ: Разследване: Корпорацията "Вагнер" или как лондонски адвокати защитават Пригожин

На фронта в Украйна

Украинските сили успешно напредват по няколко направления на фронта на юг и на изток - Мелитопол, Бердянск и Бахмут, заяви говорителят на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Андрей Ковальов, цитиран от УНИАН.

"По направленията Новодаровка - Приютно и Новоданиловка - Работино украинските военни имат успех, те продължават с артилерийския огън по идентифицираните вражески цели. Също така Силите за отбрана провеждат настъпателни операции по направление Бахмут - в районите на населените места Орехово-Васильовка, Ивановско, Курдюмовка, Северно. Имат успех", се казва в съобщението от 27 юни.

Отбелязва се също, че украинските военни продължават да удържат настъплението на руските войски в Лиманското, Авдеевското и Мариинското направление.

Киев: 8 пъти повече убити руснаци, отколкото украинци на фронта през последната седмица

"Загубите на вражески личен състав през изминалата седмица са 8 пъти по-големи от тези на Въоръжените сили на Украйна". Това заяви укра...

(КАРТА) Продължава битката северно от Олешки, Херсонска област. Има видео как руска бойна машина на пехотата BMD-2 попада в дистанционно поставена украинска мина близо до моста над река Конка, на север от град Олешки.

Руските пропагандисти Саша Коц и Романов потвърждават присъствието и плацдарма на украинските войски на Антоновския мост на река Днепър в Херсонска област и изтеглянето на руските войски. Романов говори и за неуспешна контраатака.

Руският "Телеграм" канал "Рибар" потвърждава, че в Херсонското направление ВСУ се опитва да разшири плацдарма в района на Антоновския мост и Алешкинските дачи. Провеждат се интензивни въздушни и артилерийски удари срещу украинските сили по двата бряга на Днепър, гласи още информацията.

Киев: Украйна си върна 130 кв. км на южния фронт

Украинските сили са имали в рамките на изминалата седмица 250 бойни сблъсъка в източното направление - както отбранителни, така и настъ...

(КАРТА) В направлението Велика Новоселка, Донецка област, още вчера украинците обявиха, че са освободили Ривнопил (Ровнопол), а тази сутрин това е потвърдено и от руските източници. Руският пропагандист Семьон Пегов (WarGonzo) пише, че така украинците са успели да отрежат т.нар. район Времевски перваз. Сега въоръжените сили на Русия удържали линията Приютно-Старомайорско-Новодонецко-Павловка. Въоръжените сили на Украйна атакуваха Приютно, Старомайорско, Жътва, Керменчик, Новодонецко и Новомайорско, гласи информацията.

Украинските части настъпват на юг от Ривнопил към Старомайорско, съобщава един от най-достоверните източници за войната в Twitter - NOELREPORTS. Има съобщения, че ВСУ настъпва от Левадно към Степово и южно от Новодаровка към Приютно.

Пегов пише, че на Донецкия фронт руските войски, подкрепени от артилерия, отново провели щурмови операции край Новомихайловка и Мариинка, но без успех.

(КАРТА) В направлението от Орехов към Токмак и на юг - към Мелитопол и Бердянск, няма промени. Съобщава се, че ВСУ е в покрайнините (500-1000 м) на Работино. Битката продължава северно от Жеребянки, като  артилерията на украинските сили работи по руските окопи. Войските на Украйна се опитват да напреднат в горската ивица южно от Пятихатко - село, което наскоро те освободиха.

Според "Рибар" украинците са предприели редица контраатаки в района на Спирно и Билохоривка - край Кремена в Луганска област. "Малки групи на ВСУ, хвърлени към руските позиции, бяха разпръснати от артилерийски и стрелкови огън", гласи информацията на руския "Телеграм" канал.

Военният министър каза каква военна помощ изпращаме на Украйна

Вече веднъж сме изпратили военна помощ на Украйна. Сега ще изпратим втори пакет помощ. Всичко, което изпращаме, съответства на заявенит...

Що се отнася до направлението Бахмут, WarGonzo съобщава, че Въоръжените сили на Украйна с подкрепата на артилерията провели настъпателни операции в района на Курдюмовка, Клещеевка и югозападните покрайнини на самия град, но нямали напредък.

ОЩЕ: Русия вероятно е използвала забранени боеприпаси в Донецк (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа