Латвия се готви за война. "Взехме оръжие и започнахме да се учим да стреляме"

3529
Латвия се готви за война. "Взехме оръжие и започнахме да се учим да стреляме"
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато войната избухна в Украйна, ръководителката на латвийската модна камара Дита Даноса не се поколеба да стане запаснячка и да смени обикновено стилните си дрехи с военна униформа. „Наистина почувствах, че не мога да бъда пасивна и просто да гледам телевизия“, каза 49-годишната в репортаж на АФП на военния полигон Мезайне в западна Латвия. „Така че реших, да, Националната гвардия е мястото за мен”, предава БГНЕС.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари, балтийските държави като Латвия, която граничи с Русия, са разтревожени какво може да направи Москва по-нататък. Този страх доведе до четирикратно увеличение на доброволците като Даноса. „Когато войната започна, всички европейски ценности бяха застрашени“, каза Даноса, прекъсвайки тишината между изстрелите на два куршума. Докато членството на Латвия в ЕС и НАТО я успокоява, Даноса казва, че се чувства застрашена, „защото руската агресия е непредсказуема и не знаем какво може да се случи“. Облечена в пълно бойна униформа, включително колан за пълнители, тя припомни, че Латвия има "история на окупация". Бившата съветска република възвърна независимостта си през 1991 година. Местоположението на Мезайн е символично. По време на Студената война тук се намираше радарната станция Скрунда-1, чиито две големи инсталации трябваше да предупреждават съветската Червена армия в случай на ракетна атака от Запада. Сега районът се използва, наред с други неща, за обучение на доброволци.

4000 заявки

Създадена през 1991 г., националната гвардия е най-големият компонент от въоръжените сили в страната с население от 1,85 милиона души. Съставена от около 9600 доброволци, тя е разделена на четири бригади. Междувременно националната армия има около 6000 професионални войници. Главнокомандващият гвардията Егилс Лесчинскис приветства „голямото увеличение“ на доброволците и каза, че по-малко хора отпадат. Той добави, че са получили около 4000 молби от началото на 2022 г. спрямо около 1000 средно всяка година. Около 20 процента от доброволците тази година са жени. Доброволците участват в 21-дневно основно обучение, обикновено разпределено в седем уикенда, след което са готови да служат, когато бъдат повикани.

В една от последните съботи около 30 доброволци, въоръжени с пушки в камуфлажни облекла, чакаха в пълно мълчание в края на гъста гора. Единственото им общуване, докато се подготвяха да атакуват конвой, беше чрез жестове с ръце или дърпане на тел. Когато автомобилът пристигна, силната стрелба беше оглушителна. Няколко секунди по-късно клаксон на кола прониза въздуха. Шофьорът, с глава срещу волана, изглеждаше мъртъв.

"Защита на нашите близки"

Обучението включва „всичко от елементарно оцеляване до разбиране какво е война“, каза новобранецът Рудолфс Аболтинс. „Как да вземете оръжие или дори как да се представите или да говорите с хората, как да се включите в неочаквани ситуации в обществото, както и в битка“, добави той. Подобно на Даноса, той се присъединява към гвардията след руското нахлуване в Украйна. Макар да не чувстваше непосредствена заплаха за Латвия, "зверствата" в Украйна означават, че "това, което правя в момента, може да има значение в бъдеще. Много от нас имат пацифистки наклонности. Взехме оръжие и започнахме да се учим да стреляме, защото искаме да можем да защитим нашите близки“, каза той пред АФП.

След основно обучение той ще участва в специализиран курс за подобряване на комуникацията между цивилни и военни. Други, които желаят, могат също да се специализират в области като противотанкова война, медицинска помощ или да се обучават да станат снайперисти. „Съпругата ми каза, че поне един член на семейството трябва да се присъедини и да получи някои основни умения“, каза 35-годишният предприемач и баща на две деца Юрис Кукулис. „Така че, ако нещо се случи, знаем какво да правим. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...