Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Латвия: Ще има ответна реакция при всяко желание на Русия да промени границите в Балтийско море

22 май 2024, 17:09 часа • 2225 прочитания

"Всяко желание на Русия едностранно да промени морските граници в Балтийско море, е ескалация, която ще предизвика ответна реакция". Това заяви на 22 май латвийският президент Едгарс Ринкевичс на пресконференция.

Плановете на Путин

Думите му са свързани с новината, че Руската федерация е решила едностранно да промени морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море.

Още: Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров

Това гласи проекторешение на руското правителство. Министерството на отбраната в Москва е предложило преразглеждането на границите на руските териториални води, което предизвика остра реакция от страна на Хелзинки и Вилнюс, а също и на Швеция.

Снимка: Ринкевичс и Зеленски, president.gov.ua

Русия възнамерява да обяви за свои вътрешни морски води в частта от акваторията на изток от Финския залив, както и край градовете Балтийск и Зеленоградск в анклава Калининград.

Още: Латвийската външна министърка пробяга полумаратон в подкрепа на Украйна: Събрани са 12 000 евро за дронове

Латвия: "Реагираме спокойно"

"В момента въпросът се проучва задълбочено както в Рига, така и в други държави“, подчерта Ринкевичс и добави, че Латвия и нейните съюзници реагират спокойно и нормално, предава местната медия Delfi.

От друга страна, премиерът Евика Силиня подчерта, че Латвия ще се опита да бъде полезна при формирането на общата позиция на Литва и Финландия.

Още: Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес