Лидерите на страните от Г-7 призоваха да се ускори приемането на ТПТИ

10429
Лидерите на страните от Г-7 призоваха да се ускори приемането на ТПТИ
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на държавите от Г-7 настояват преговорите по спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ ТПТИ да бъдат ускорени. Това става ясно от тяхно съвместно заявление, част от което публикува ДПА.

"Ние без забавяне ще активизираме работата по всички споразумения", отбелязва се в документа. Лидерите се обявиха също за постигане на напредък "по всички направления на преговорите", гаси още заявлението. ТПТИ представлява не едно, а няколко споразумения.

В Германия съществува безпокойството, че заради създаването на зона за свободна търговия със САЩ ще бъдат значително понижени стандартите на храните в общото пазарно пространство. Европейските пък продукти ще бъдат заменени от по-евтини и по-некачествени продукти на доставчиците от САЩ.

Около ТПТИ има сериозни опасения, тъй като то предполага премахване на почти всякакви регулации и стандарти за качество, които в Европа са на значително по-високо ниво, отколкото в Щатите. Тревогите са, че чрез споразумението на европейските пазари ще навлязат много американски ГМО стоки, ще улеснят сондажите за шистов газ, ще се загубят работни места. Притеснителен е и механизмът за разрешаване на спорове инвеститор-държава, който дава право на големи корпорации да съдят отделни страни, когато бизнес условията в тях не ги удовлетворяват.

Твърдият тон срещу Русия доминира на срещата на Г-7

След като за близо две десетилетия терминът Г-8 се превърна в устойчиво понятие в световната политика. Днес обаче се случва третата сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа