Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Льо Пен: Единственият изход от политическата криза за Макрон е да подаде оставка

21 юни 2024, 22:35 часа • 3691 прочитания

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен заяви, че единственият изход от политическата криза за президентът Еманюел Макрон е той да подаде оставка.

Тази криза беше предизвикана от разпускането на парламента и свикването на предсрочни избори, които могат да доведат крайната десница на власт през юли.

Още: "Предлагат скок без парашут": Габриел Атал от президентския лагер нападна опонентите си

"Аз не призовавам Еманюел Макрон да подаде оставка. Аз се отнасям с уважение към институциите. Просто отбелязвам, че когато има политическа безизходица, когато има политическа криза, има три възможности", обясни тя в рамките на пътуване до Куриер, в избирателния район Па дьо Кале, където възнамерява да търси преизбиране за депутат.

"Има пренареждане на състава, има разпускане или има оставка на президента. Пренареждането в този случай не ми се струва изключително полезно. Разпускането току-що беше извършено за една година. Единственото, което ще остане на президента, е да подаде оставка като потенциален изход от политическата криза", заяви Льо Пен.

Още: Ще ни се отразят ли политическите трусове във Франция? Анализ на Радослав Илиев (ВИДЕО)

"Това е една забележка. Не е искане, той ще направи точно това, което иска и което Конституцията му дава свободата да направи", допълни трикратният неуспял кандидат за президент на Франция.

Последното социологическо проучване, публикувано на 21 юни, отрежда на Националният сбор на Марин льо Пен между 250 и 300 депутати в бъдещото Национално събрание, което е между относително и абсолютно мнозинство (289 места).

Още: Мбапе подкрепи Макрон: "Гласувайте, екстремистите са пред портите на властта" (ВИДЕО)

Миналата седмица Еманюел Макрон посочи, че няма да подаде оставка, независимо от резултата от парламентарните избори на 30 юни и 7 юли.

Шокиращото му решение да свика предсрочни парламентарни избори след неуспеха му на европейските избори срещу НС - което получи два пъти повече гласове на тези избори от неговата партия "Ренесанс" - е критикувано дори в собствения му лагер, предаде БГНЕС.

Още: Не устоя на чара и каузата му: Марин льо Пен аплодира Зеленски на крака (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес