Лиз Тръс с изненадваща прощална реч - даде си добра оценка за 44-те дни

1406
Лиз Тръс с изненадваща прощална реч - даде си добра оценка за 44-те дни
Снимка: Getty images

Лиз Тръс направи прощална реч на "Даунинг стрийт", преди официално да предаде щафетата на новия премиер на Великобритания - Риши Сунак.

Тръс започна речта си с думите, че за нея е било "огромна чест" да бъде министър-председател и да преведе нацията през траура след смъртта на кралица Елизабет II, както и да приветства встъпването в длъжност на крал Чарлз III. Тя стана премиерът с най-кратък престой на поста в историята на страната - едва 44 дни, след като финансовата ѝ програма срина паунда и доведе до блокиране на икономиката.

Бившият външен министър обаче заяви, че нейното правителство е действало "спешно и решително", за да помогне на работещите семейства. Отчете, че е помогнала на хиляди предприятия да избегнат фалит и е върнала енергийната независимост, така че "вече да не зависим от злонамерени чужди сили".

Лиз Тръс за Риши Сунак: Имаш пълната ми подкрепа

Доскорошният премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс поздрави наследника си на поста Риши Сунак и го подкрепи, след като той спечели н...

Тръс каза, че е "по-убедена от всякога, че трябва да бъдем смели и да се изправим пред предизвикателствата". Тя цитира римския философ Сенека: "Не защото нещата са трудни ние не смеем, а тъй като не смеем, нещата са трудни".

"Трябва да се възползваме от свободите, които ни дава "Брекзит", за да правим нещата по различен начин. Това означава да осигурим повече свобода за собствените си граждани и да възстановим властта на демократичните си институции", каза още Тръс.

Това според нея означава по-ниски данъци, така че хората да могат да задържат повече от парите, които печелят, както и постигане на растеж, който ще доведе до "по-голяма сигурност на работните места и по-високи заплати".

"Трябва да сме в състояние да се конкурираме с автократичните режими", добави още Тръс. "Сега повече от всякога трябва да подкрепим Украйна. Украйна трябва да победи и ние трябва да продължим да укрепваме отбраната на нашата страна".

Сунак обеща на Великобритания стабилност и единство

След като беше избран за министър-председател на Великобритания, Риши Сунак заяви пред депутатите от Консервативната партия, че те тряб...

Лиз Тръс заяви, че желае успех на Риши Сунак, като добави, че очаква с нетърпение да прекарва повече време в избирателния си район и да служи на страната, но вече в нова роля - от задните редове на парламента.

В края на речта си Тръс каза: "Продължаваме да се борим с бурята, но аз вярвам във Великобритания, вярвам в британския народ и знам, че предстоят по-светли дни".

Тръс напусна "Даунинг стрийт" под аплодисменти, придружена от съпруга си Хю и двете им дъщери. Тя се отправи към Бъкингамския дворец, за да връчи оставката си на крал Чарлз. Днес Сунак трябва да се срещне с монарха и да поеме щафетата от предшественика си, като стане новият премиер на Великобритания.

"Това беше опит на Лиз Тръс да придаде положителен характер на управлението си през последните няколко седмици", коментира политическият кореспондент на BBC Ник Ърдли, но отбелязва: "Плановете ѝ за икономиката завършиха с провал".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com