Лондон предал на Киев 15 пъти повече артилерийски снаряди от планираното

7642
Лондон предал на Киев 15 пъти повече артилерийски снаряди от планираното
Снимка: Getty

Обединеното кралство е предало на Украйна 15 пъти повече артилерийски снаряди от планираното преди година, каза британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от PA Media.

По думите му през 2022 г. Лондон е планирал да достави на Киев 16 000 боеприпаса за артилерия. Както каза Уолъс, доставките на малки оръжия и противотанкови боеприпаси са по-малко от очакваното, но Великобритания надхвърля плановете за артилерия, „бързо отговаряйки на нуждите на Украйна“.

Лондон: Това лято Украйна е освободила повече територия, отколкото Русия превзе през зимата (ВИДЕО)

„Като част от лятната си кампания за връщане на незаконно окупираната територия, Украйна вече си е възвърнала приблизително 300 к...

„Например доставихме 15 пъти повече артилерийски боеприпаси (над 200 000) от първоначално планираното“, каза ръководителят на военното ведомство. Великобритания също така е предала на украинските сили най-малко 5 милиона противопехотни оръжия, включително минохвъргачки и гранати, както и 1500 противовъздушни оръжия и 100 пускови установки за тях, добави Уолъс, цитиран от БГНЕС.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Припомняме, че преди дни британският министър на отбраната обяви, че ще се оттегли от поста си при следващото преструктуриране на кабинета през есента. Той заема позицията от 2019 г. насам. Като причина за решението си той изтъкна натоварването на семейството му. Неговият избирателен район Уайър и Престън Норт ще изчезне на следващите избори съгласно предстоящите промени в границите. Този ход идва след дни на спекулации, че Уолъс обмисля да напусне правителството.

Той винаги е бил популярен сред членовете на партията на торите и решението му вероятно ще бъде възприето като доста силен удар за формацията от някои консерватори, анализира BBC. Освен това в правителството остава голямо свободно място, което Риши Сунак ще трябва да запълни.

Йенс Столтенберг вероятно ще остане на поста главен секретар на НАТО

Изглежда все по-вероятно мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг начело на най-голямата организация за сигурност в све...

Миналата седмица министър-председателят се отрече от коментарите на Уолъс, в които военният министър предложи Украйна да покаже повече "благодарност" за оказаната ѝ военна подкрепа. ОЩЕ: Ние не сме куриери на Amazon: Бен Уолъс поиска повече благодарност от Украйна

Коментарите бяха направени по време на събитие на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, след като президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е "абсурдно", че НАТО няма да даде график за членството на страната му в Алианса след края на войната с Русия.

По-късно Уолъс заяви в Twitter, че коментарите му са били "донякъде погрешно представени" и че е искал да отбележи, че в някои парламенти "няма такава силна подкрепа, както във Великобритания". Той отбеляза силната подкрепа за Киев сред британската общественост и добави, че "ще продължи да подкрепя Украйна по нейния път толкова дълго, колкото е необходимо".

Наблюдатели допускат, че една от причините за напускането на политиката от страна на Уолъс може да е отказът на Вашингтон да подкрепи кандидатурата му за поста на нов генерален секретар на НАТО.

Макрон е против кандидатурата на Бен Уолъс за щеф на НАТО

Френският президент Еманюел Макрон се опитва да попречи на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс да стане следващият...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа