Мадрид не иска международно посредничество за кризата с Каталуния

4395
Мадрид не иска международно посредничество за кризата с Каталуния
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на Испания е отхвърлило призива на регионалното правителство на Каталуния конфликтът между Мадрид и Барселона да бъде решен с помощта на международни посредници. Това заяви външният министър на Испания Алфонсо Дастис, съобщава Deutsche Welle.

Преди два дни каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон призова испанските власти да се съгласят на посредничество за намиране на изход от най-тежката политическа криза в страната от десетилетия, съобщиха АП и Ройтерс.

Каталуния подготвя декларация за обявяване на независимост

Властите в Каталуния подготвят декларация за едностранно обявяване на независимост от Испания, съобщава Ройтерс. Това става на фона на ...

В изявление по телевизията тогава Пучдемон определи централното правителство като безотговорно заради отказа да приеме такова посредничество.

Пучдемон разкритикува и крал Фелипе VI за това, че следва „катастрофалната“ политика на властите в Мадрид към североизточната автономна област. „Вие разочаровахте много каталунци“, се обърна той към монарха.

“Испанското правителство трябва да защитава правовата държава от регионалното правителство, което се опитва да осъществи държавен преврат, затова и призивите към международно посредничество няма да помогнат“, заявява Дастис сега, цитиран от Deutsche Welle.

Според него правителството на министър-председателя Мариано Рахой разполага с „достатъчно легални възможности“, за да отговори на провъзгласяването на независимостта от министър-председателя на Каталуния Карлес Пучдемон.

Испания улеснява компаниите, които искат да напуснат Каталуния

Днес испанското правителство одобри указ, с който да улесни компаниите, които искат да напуснат спешно Каталуния и да се регистрират др...

Дастис уточнява, че правителството на Мадрид ще съгласува действията си с партиите, представени в националния парламент и верни на конституцията.

В същото време външният министър добави, че правителството на Испания е готово да обсъди всички съществуващи и възможни пътища за решаване на конфликта, а също и за осъществяване на реформи.

В Испания за днес 7 октомври са планирани демонстрации на противниците на независимостта на Каталуния. Шествия ще има в Мадрид, Барселона, а също и в други градове на страната.

Напоследък особено притеснение действията в Каталуния предизвикват финансовите среди. Изданието El Pais, позовавайки се на директора на мисията на МВФ в Испания изразява притеснение за икономиката на страната.

Рахой: Каталуния да се откаже от плановете за независимост, за да не стане по-лошо

Испанският премиер Мариано Рахой призова каталунския лидер Карлес Пучдемон да се откаже от плановете си за независимост, за да се &bdqu...

„Ние вярваме, че настоящите перспективи за Испания са позитивни, но ако продължава така политическото напрежение в Каталуния може да повлияе върху увереността на инвеститорите и поведението на потребителите“, коментира за изданието Андре Шахтер, директор на мисията на МВФ в Испания. Редица компании и банки вече съобщиха, че местят офисите си от Барселона в Мадрид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа