МАЕ: Коронавирусът "мотивира" света за борба с климатичните промени

2360
МАЕ: Коронавирусът "мотивира" света за борба с климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Само огромните инвестиции в чиста енергия могат да помогнат за преодоляване на икономическата криза, причинена от новата пандемия от коронавирус, като същевременно насочат света по пътя към постигане на целите за забавяне на климатичните промени, заяви Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В своя годишен доклад, разглеждащ енергийните пазари през следващите десетилетия, МАЕ представя няколко сценария, докато правителствата се опитват да балансират здравето на своите граждани и техните икономики.

За първи път докладът на „World Energy Outlook“ включва път, по който светът ще постигне въглероден неутралитет през 2050 г., твърди AFP. Това е цел, която някои правителства вече са си поставили и такава, която би помогнала да се гарантира, че повишаването на глобалните температури ще се ограничи до доста под 2 градуса С, основната цел на Парижкото споразумение от 2015 г.

"Въпреки рекордния спад на глобалните емисии тази година, светът далеч не прави достатъчно, за да ги постави в решителен спад", каза директорът на МАЕ Фатих Бирол. "Икономическият спад временно само временно намали емисиите", добави той.

МАЕ изчислява, че свързаните с енергията емисии на CO2 ще спаднат със 7% тази година.

Хотелиери от цял ЕС: Всъщност, ние сме в реанимация

Представители на туристическия сектор в ЕС са изключително загрижени от въведените ограничителни мерки поради ускореното разпространени...

По-чист въздух, отколкото при заключвания

Но докато правителствата обмислят допълнителни икономически стимули, те могат да постигнат своите климатични цели, като насочат инвестициите към чиста енергия.

„Етапна промяна в инвестициите в чиста енергия, в съответствие с плана за устойчиво възстановяване на МАЕ, предлага начин за стимулиране на икономическото възстановяване, създаване на работни места и намаляване на емисиите“, твърди докладът.

По-рано тази година МАЕ, заедно с Международния валутен фонд, представиха план за правителствата за използване на екологични разходи за създаване на работни места и стимулиране на икономическото възстановяване. Той призовава за допълнителни инвестиции от 1 трилион долара годишно през следващите три години за подобряване на енергийната ефективност, нисковъглеродните енергийни и електрически мрежи и по-устойчивите горива. Подобни усилия биха имали незабавно въздействие върху траекторията на емисиите, правейки „2019 окончателен връх за глобалните емисии на CO2“.

Преминаването към това, което МАЕ нарича своя сценарий за устойчиво развитие, води до „по-чист въздух, отколкото по време на блокирането през 2020 г. без прекъсвания в икономическата дейност или живота на хората“.

Коронавирусът по света: Явно в Бразилия се оформя спад

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 37 738 569 и 38 040 063 според американ...

Въглероден неутрален, климатично положителен

Агенцията обаче предупреди, че добавянето на възобновяеми източници на енергия към електрическата мрежа няма да бъде достатъчно, тъй като съществуващата индустрия трябва да намали въглеродния си отпечатък. Редица държави са си поставили цели да станат въглеродно неутрални през 2050 г., като например ЕС, и за първи път МАЕ планира какво ще е необходимо за постигането на тази цел в световен мащаб. В допълнение към допълнителното ускоряване на усвояването на чиста енергия и електрически превозни средства, МАЕ установи, че индивидуалното поведение ще трябва да се промени с по-малко пътуване с кола на кратки разстояния, по-големи ограничения на скоростта и по-малко полети на къси разстояния.

„Постигането на този път би било изключително предизвикателство, но би създало съществена разлика по отношение на намаляването на рисковете от влошаване на климатичните промени“, тъй като би увеличило шансовете глобалното повишаване на температурите да остане под 2 градуса С.

Групата „Christian Aid“ смята, че в момента има уникален шанс за правителствата да действат.

„С изразходваните огромни количества икономически стимули сега има възможност като никоя друга да се постави света на път, който осигурява безопасен климат за всички“, каза експертът по климата на групата Кат Крамър. Но тя предупреди, че все още не е ясно дали преходът към икономика с ниски въглеродни емисии ще се осъществи достатъчно бързо, за да предотврати най-разрушителните въздействия на климатичната криза, тъй като екстремните метеорологични условия и по-горещите температури вече причиняват щети по целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа