Меркел и Ципрас се скарали по телефона

8201
Меркел и Ципрас се скарали по телефона
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел и гръцкият премиер Алексис Ципрас са спорили на висок глас по време на телефонен разговор.

Меркел се завърна днес на работа след лятната си отпуска. С това започна и втората половина на управленския ѝ мандат. Още в първия работен ден се стигна до поредната криза – според източници от канцлерството Меркел е телефонирала на гръцкия премиер Ципрас и между двамата се е водил спор на висок глас, съобщава кореспондентът на "24 часа" от Германия. 

Ангела Меркел се готви за четвърти мандат

Канцлерът на Германия Ангела Меркел възнамерява да се кандидатира за четвърти мандат, съобщава "Шпигел", позовавайки се на свои източн...

Не се дават подробности за съдържанието на разговора им, но темата е била предстоящото споразумение на Гърция с кредиторите, което е условие за получаване на следващия помощен финансов пакет. Технически условията вече са договорени, остава обаче политическото съгласие. То трябва да бъде дадено от гръцкия парламент и от депутатите в Бундестага. Вероятно и по тази причина Меркел е настояла Ципрас да даде повече от гаранция за принципно изпълняване на споразуменята.

Германските депутати няма да приемат повече отклонения от обещанията, дадени от Атина, и няма да гласуват нов финансов пакет, ако не е придружен с достатъчно гаранции, е дала да се разбере тя. Ако Ципрас откаже да гарантира, то е възможно и Берлин да провали даването на помощта и да осигури само временен кредит за изплащане на най-належащите задължения.

Все още не е ясно кога ще гласува Бундестагът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа