Меркел и Макрон изразиха загриженост за Навални, предлагат помощ

2709
Меркел и Макрон изразиха загриженост за Навални, предлагат помощ
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха загриженост от съобщенията за предполагаемо "отравяне" на руския опозиционен лидер Алексей Навални, предаде БНР.

"Важно е да знаем как стигнахме до там. Ще поискаме обяснение", заяви Меркел на съвместна пресконференция с Макрон във Форт де Брегансон в югоизточната част на Франция.

Комата на Навални не е от коронавирус, инсулт или инфаркт

Лекарите прегледали Алексей Навални, който е в кома в отделението за интензивно лечение на болницата в Омск, изключили като причина за ...

Германия настоява да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до рязкото разболяване на руския опозиционер Алексей Навални, подчерта тя.

И двамата лидери заявиха, че трябва бързо да бъде изяснено как се е стигнало до ситуацията с Навални, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това трябва да стане прозрачно. "Ние ще настояваме за това", посочи Мекрел.

Немският канцлер каза, че Германия ще окаже медицинска помощ, включително настаняване в нейни болници, ако бъде помолена да помогне на Навални, който днес се почувства зле и в момента е в кома в болница в сибирския град Омск с подозрения за отравяне.

Надявам се, че той бързо ще се възстанови, каза Меркел.

И френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му е готова да окаже всякаква необходима подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Асошиейтед прес.

Отровен чай и в спомените на Анна Политковская

"Самолетът излита. Моля да ми донесат чай. Да стигнеш от Ростов до Беслан отнема много часове, а военният опит ме е научил, че преди пъ...

"Изключително сме обезпокоени и натъжени" от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ, посочи той на съвместнта пресконференция.

Френският лидер също подчерта, че е необходимо да се изясни какво се е случило с Навални и че Франция е готова да предостави убежище на Навални.

Междувременно германският таблоиден вестник "Билд" съобщи, че съветници на Навални търсят начини да го откарат до Германия за лечение. В момента Александър Навални се намира в болница в Омск в югозападен Сибир.

Медицински самолет с екип, специализиран за лечение на пациенти с кома, трябва да напусне Германия, за да вземе руския дисидент в четвъртък вечерта, заяви активистът за човешки права в Берлин Яка Бизил пред вестник "Билд", цитиран от Ройтерс.

Изданието напомня, че през 2018 г. роденият в Словения Яка Базил успя да заведе в Берлин за лечение антикремълския активист Пьотр Верзилов, след като той беше отровен в Москва.

Лекарите се борят за живота на Навални

Един от докторите, лекуващи руския опозиционер Алексей Навални, заяви, че медиците се борят за живота на кремълския критик, предава AFP...

"Медицински самолет със специалисти за пациенти с кома ще тръгне тази вечер", каза Бизил пред немският таблоид. "Ако Навални е в състояние да бъде транспортиран утре сутринта, самолетът веднага ще отлети за Берлин. Съпругата му ще го придружи", допълни той.

Всичко по темата четете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com