Меркел: Обединението на Германия ни научи на стремеж към промяна

3005
Меркел: Обединението на Германия ни научи на стремеж към промяна
Снимка: Getty Images

По случай 30-годишнината от обединението на Германия канцлерът Ангела Меркел даде необичайно интервю - за седем журналисти, главни редактори на вестници в източната част на страната.

Поради коронавируса тя ги прие в голямата конферентна зала на офиса си, което по принцип не се практикува, съобщи “Дойче веле“.

Посланик Кристоф Айххорн: Свободните медии играят огромна роля в узряването на обществото

"За да узрее обществото, свободните медии играят огромна роля". Това каза пред БНР посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн. Т...

Журналистите най-напред забелязаха, че канцлерът рядко споменава факта, че е израснала в Източна Германия. Ангела Меркел каза, че нейният произход е просто част от нея и че той е формирал някои от страните в нейния характер, например „стремежа към свобода“.

Меркел, която е била 36-годишна към момента на обединението на Германия, заяви, че не е очаквала обединението да се осъществи докато е жива и е щастлива, че германка от Източна Германия е станала канцлер на страната.

„Преди падането на Берлинската стена не очаквах обединена Германия да стане реалност до края на живота ми. Планирах живота си, мислейки, че това няма да се случи. Когато стана реалност, това беше прекрасно преживяване, което ме научи, че промяната може да означава нещо добро, че промяната към по-добро е възможна," каза Меркел.

Канцлерът се позова на дейността си в ГДР през март, обръщайки се към нацията, когато тя наложи сериозни ограничения поради пандемията от коронавируса.

„През март трябваше строго да огранича правата на хората на свобода. Трябваше да кажа на хората, че само членовете на едно и също домакинство имат право да излизат заедно по улиците, че не са разрешени представления, че децата нямат право да посещават родителите си в старчески дом - това бяха сериозни ограничения и извика в мен сравнения с ГДР“, каза Меркел.

Световни лидери и хиляди германци заедно за 30-годишнината от падането на Берлинската стена (СНИМКИ)

В речта си по врене на церемонията, Ангела Меркел предупреди, че демокрацията не е „самоочевидна“ и не бива да се приема за...

Журналистите отбелязват, че през последните години много източногерманци критикуват нейната политика.

„Преди всичко, доволна съм, че сега живеем в свобода и тези, които имат различно мнение, не трябва да се страхуват от преследване, както преди“, каза Меркел.

Запитана какво мисли за най-големите предизвикателства в бъдеще, канцлерът каза: "Сближаването, обединението на германския народ, тези неща остават много голяма задача."

„Вече не става въпрос само за сближаване на Изтока и Запада. Поддържането на единството на една държава през 21 век означава до известна степен справедливост за всички. Искам колкото се може повече хора да кажат, че се чувстват добре у нас", каза Меркел.

Германия се обедини на 3 октомври 1990 г., четири десетилетия след Студената война. Източна Германия се присъедини към Западната федерална република по-малко от година след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. Въпреки че оттогава е постигнат голям напредък, икономическите и други различия между Запада и по-малко проспериращия Изток остават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com