Мобилизацията в Украйна: Идеите, които се очертават като закон

5316
Мобилизацията в Украйна: Идеите, които се очертават като закон
Снимка: Getty Images

Ако си получил повиквателна т.е. си мобилизиран, имаш 48 часа да се явиш. Това е една от идеите, които се обсъждат при писането на нов специален закон в Украйна.

Законопроектът

Засега като оформени текстове дори в предложение все още няма нищо, но украинската служба на BBC публикува материал как върви процесът. Основната цел - да може да се мобилизират по-млади войници, защото сега по западни оценки средната възраст в украинската армия е съвсем близо до 40 години.

Още: Новата мобилизация в Украйна. Руски инвалид показа как Кремъл се грижи за войниците си (ВИДЕО)

Най-важните идеи:

  • Мисли се още да бъде стеснен кръгът на гражданите, които ще имат право на отсрочка от армията. На първо място се обсъжда какво да се прави с хора с близък роднина с по-лека степен на инвалидност - те ще отиват в армията. Ще се ограничи и списъкът с хора, които сега не са вземани в армията заради по-тежки здравни проблеми, да речем диабет.
  • Обмисля се и отмяната на отлагането на мобилизация за тези, които решат да получат второ или трето висше образование.
  • По-голям срок на арест и по-високи глоби за криещи се от повиквателна. Срещу тях да може да се водят и задочни съдебни дела.
  • Украинските граждани да са длъжни да носят документи за военна регистрация и да ги представят при поискване от служител на териториален наборен комисариат.
  • Военните комисариати да получат повече инструменти за проверка на документите за военна регистрация на граждани по улиците. В този вариант се предвижда териториалните наборни комисариати да могат да предадат информацията от документите на службите за военна регистрация и записване и така да бъдат издирвани отклонили се от повиквателна хора
  • Да се въведе "Удостоверение за защитник", аналог на военната книжка, за приложението "Дия". Военният с такова удостоверение ще трябва да актуализира актуална информация за себе си в това приложение на всеки 60 дни.

Не се мисли обаче само за рестриктивни мерки - обмисля се и ако доброволно отидеш в армията, да получиш парична награда - засега се обсъжда да е до 50 000 гривни. Вече частично това се прави, но има нужда от допълнително урегулиране.

Като начин за набиране на войници се предвижда и платена форма - чрез онлайн платформи като сайтовете Lobby X и Work.ua. Военните командири от конкретни звена обявяват свободни длъжности, както и условия и задължения, а заинтересованият може да избере специалност и войскова част, в която смята да служи.

Още: Нов план за мобилизация в Украйна, в Русия реват на гробищата и не поумняват (ВИДЕО)

По-важното обаче е колко време оставаш част от армията, след като веднъж си мобилизиран. Обсъжда се да е 24 или 36 месеца, защото на практика сега е безсрочно, но военните не са много склонни да се съгласят - в условията на война масова демобилизация е немислима. Засега се мисли най-вече само увеличаване на отпуските и демобилизиране на наборниците с изтекъл срок на служба. Тоест, това са войниците, които през 2020-21 г. бяха наборни на 18-месечна наборна служба, но поради въвеждането на военно положение не успяха да бъдат освободени от украинската армия.

Източник: BBC

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, се изправя пред съда

Руснаците убиха инвалид, украинската прокуратура разследва (ВИДЕО, 18+)

Нови явни знаци как Русия възнамерява да победи в Украйна (ВИДЕО)

Протест на екоактивисти затвори летището на Мюнхен

Нова стачка на "Хийтроу" - в края на май и началото на юни

Трима испанци са загинали при стрелба в Афганистан

3 милиона души в Германия не работят - ето защо

Десетки руски бомби са изпуснати на руска територия, в ДНР няма кой да обезврежда

Брутални убийства: Как изличиха евреите в бившия СССР

Словакия: Фицо и тежката отрова на омразата. Всичко за политическата ситуация там

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com