Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

11336
Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия все повече разчита на военните си резерви в техника от времето на Съветския съюз и почти не произвежда масирано нищо ново що се отнася до по-тежка военна техника, което да включи във войната в Украйна. Това гласи констатация на Newsweek, която почива на анализ на сателитни снимки на руски военни складове.

Според анализа, руските военни превозни средства на склад са намалели с 32% спрямо времето преди старта на войната заради издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Сега Русия разполага с 10 389 военни превозни средства (към май, 2024 година), а точно преди войната е имала 15 152 такива средства. Особено зле стоят нещата с мултифункционалните бронирани машини – 922 сега спрямо 2527 на склад преди 24.02.22 г. Бронираните машини на пехотата са били 637 на склад, сега са 244, а верижните бронетранспортьор-амфибии БТР-50 са били 125, сега са 52. Русия на практика вече няма модели БТР-60, БТР-70 и БТР-80. А на фронта бронираните машини (без танкове) са 2605, след като на склад преди войната са били 3313 (ПЪЛЕН АНАЛИЗ СЪС САТЕЛИТНИ СНИМКИ).

Друг анализ на база сателитни снимки – една от най-големите руски складове за артилерия също е сериозно изчерпана. 60% от складираното там вече е извадено за употреба, а има сериозни съмнения на база снимките, че около половината от оставащото не е годно за употреба и трябва да бъде ремонтирано/рехабилитирано/модернизирано. Основна трудност е, че много от по-старите артилерийски системи не могат да работят със съвременни боеприпаси. (ПЪЛЕН АНАЛИЗ СЪС САТЕЛИТНИ СНИМКИ)

Русия разчита много на оръжейни резерви от ерата на СССР във войната в Украйна, но загубите на фронта в Украйна на военна техника са по-големи, отколкото сегашните мощности на руския военнопромишлен комплекс (ВПК) може да наваксат. Руският ВПК не може да модернизира и достатъчно бързо предвид ситуацията на фронта по-старата съветска техника – такава е оценката в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Там е цитирана британска експертна оценка (на Британския международен институт за стратегически науки), че Русия ще може да си позволи годишни загуби от около 3000 бронирани машини (такава е ралността за руснаците в Украйна) за още 2-3 години заради резервите си от съветско време. Дотук Русия е загубила над 8000 бронирани машини във войната и от складовете са извадени над 1180 танка и 2470 бронирани машини. Украинският военен анализатор Константин Машовец вече писа преди около седмица, че руският ВПК може да произвежда по 250-300 нови танка и да ремонтира/модернизира още толкова годишно. А само от началото на 2024 година досега Русия е загубила 449 танка (унищожени или повредени) и 567 бронирани машини. Пълна документална статистика на всички руски загуби на военна техника на база снимки/видеокадри, които са геолокализирани (точни координати) поддържа нидерландската платформа Oryx - ТУК Дотук - общо 3000 загубени от руснаците танка (унищожени, повредени, изоставени и пленени), 1321 БТР-а, 3954 бронирани машини на пехотата (в линка има и описани загуби на други видове техника). Украинските документирани загуби от Oryx са по-малки - 808 танка, 374 БТР-а, 907 бронирани машини на пехотата (в линка има и описани загуби на други видове техника):

На фона на тези оценки, в социалните мрежи излезе поредно видео, показващо мизерията на "русский мир" - в Бахмут окупаторите чистят тоалетна с останало вино от местното предприятие за вино и шампанско, защото няма вода:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има огромно увеличение на интензивността на боевете. Украинците са регистрирали цели 146 бойни сблъсъка за последните 24 часа – за сравнение предишното денонощие бяха 84. Най-горещото направление е това на запад от Авдеевка (Покровското направление) – 45 отбити руски пехотни атаки, като линията на боевете се запазва на същите места както досега през тази седмица. На второ място е Бахмутското направление – 26 отбити руски пехотни атаки. Следва западната част на Запорожка област, с 19 отбити руски пехотни атаки – Работино и конкретно Старомайорско, което е на 9 километра южно от Велика Новоселка. Тя пък е югозападно от Угледар: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

16 руски пехотни атаки са спрени в Купянското направление по украински данни, като вече Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск) е посочена като място на боеве. Това подсказва, че линията Кисловка – Котляровка е под руски контрол. 11 са отбитите руски пехотни атаки в Лиманското направление, също толкова са отбити и в Новопавловското направление (на запад от Маринка: Красногоровка, Парасковивка, Константиновка и Водяне; на юг от Велика Новоселка и Угледар: Урожайно). От Урожайно има геолокализирани видеокадри, показващи, че руснаците атакуват по улица "Централна" в селото:

Решителният момент за Русия дойде

Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, публикува нов анализ, в който най-важното е следното – според него руското командване съвсем скоро ще реши къде да се хвърли с всички сили и няма как това да е навсякъде по сегашния фронт. О.з. полковникът вече изрази мнение, че има голяма вероятност руската "голяма" офанзива да е с основна цел Часов Яр и пробив към агломерацията Краматорск – Славянск, за да бъде овладяна изцяло Донецка област: Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО). Затова той изрично обръща внимание на Северск (западно от Соледар) като северен фланг на Часов Яр и че там руското командване действа необяснимо – опитва с фронтална атака да пробие, като овладее Звъновка и се проваля дотук. За него ситуацията е парадоксална – защото руснаците са разположили 3 мотострелкови бригади от Втори руски армейски корпус (6-та, 7-ма и 123-та), както и 106-та дивизия на руските ВВС, с десантните полкове на 51-ва, 119-та и 137 дивизии на руските ВВС.

Популярният украински телеграм канал Deep State обаче вижда ситуацията при Северск малко по-различно – той пише, че там нещата са много тежки, като специално при село Весело украинските защитници са на ръба на силите си, защото отдавна не е имало ротация. "Боевете са много динамични, различни позиции често минават под контрола на едната или другата страна", добавя каналът. В потвърждение на становището му, че всяко едно временно преимущество на руснаците в района ще бъде използвано от руската пропаганда в обзора на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, е изрично споменато как руската армия превзела важна украинска позиция северно от Весело. За самия Часов Яр обаче руският телеграм канал е много лаконичен, защото там от известно време е видимо, че руснаците не успяват да направят нещо съществено: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Специално за Купянското и Лиманското направление Константин Машовец коментира в нов анализ следното: "по моя информация" руснаците само за няколко дни са заели нови позиции при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск), като са овладели тази част от селото, която е източно от жп линията. Той констатира и загубата на Кисловка и Котляровка, като при Табаевка руснаците също напредват. "Рибар" изрично уточнява, че превземането на Кисловка и Котляровка позволява на руските части да окажат натиск върху Табаевка и Степная Новоселовка, за да се стигне до пътя Р-07 (Сватово – Купянск) и да има руски контрол и на движението по нея.

"Като цяло ситуацията очевидно рязко ще се изостри в близко бъдеще. Противникът продължава интензивна атака и щурмови действия в зоната между железопътната линия и шосето Купянск – Сватово, постепенно се придвижва към Степная Новоселовка (на юг от това село жп линията и шосето се сливат). Руснаците хвърлят сериозни усилия по линията Синковка-Петропавловка, прегрупирайки тук 7-ми мотострелкови полк, който има значителен опит в настъпателни операции", обобщава Машовец и предупреждава, че руснаците още не са хвърлили всичките си резерви, като добавя: "Вероятно в близко бъдеще ще станем свидетели на падането на Синковка, тежки ариергардни боеве на украинската армия северно от източната част на Купянск, както и за Степная Новоселовка, Песчаное и Берестово". Украинският о.з. полковник коментира и, че руската армия продължава да се цели в района между Купянск и Боровая, за да изтикат украинските части там на запад от река Оскол. За Лиман Машовец е по-обран, тъй като там явно руските части не постигат успехи – той припомня основната руска цел украинската армия да бъде изтикана зад река Жребец, като сега руската армия се е съсредоточила малко по-на север от линията Терно – Ямполовка, към Невско и Новосадово: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Относно Авдеевското (Покровското) направление, въпреки огромният брой атаки "Рибар" не отчита нещо съществено, с изключение на следното – руснаците се съсредоточават върху Новоалександровка. Именно оттам се счита, че те могат да тръгнат към Константиновка и Часов Яр, от юг: Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Напоследък руските военни телеграм канали обръщат повече внимание и на Работино, с твърдения как украинската армия постепенно губи селото. То беше върнато от украинците през лятото на 2023 година, когато те опитаха да пробият от Орехов към Токмак и Мелитопол. Работино се намира на 10 километра южно от Орехов. Нови видеокадри обаче показват това, което повтарят и украински, и руски източници по принцип за ситуацията там от началото на годината – Работино е в руини, няма удобни места за изграждане на укрепени позиции и руски щурмови групи редовно биват избивани при опитите им да преминат към центъра на населеното място (ВИДЕО, 18+ - може да се гледа в Twitter при регистрация и след като сте логнати в платформата, има изрично предупреждение за кадри на жестоко насилие). На фона на покъртителните видеокадри с трупове на руски войници, руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов окуражава в дневния си обзор: "Има тактически успехи".

Точно от Запорожието има и любопитна новина - установка на система "Бук" е била подпалена по невнимание от обслужаващия я руски екипаж. Информацията кой е виновен е неофициална, но пораженията са видими:

ОЩЕ: Няма подарък за Путин от фронта в Украйна за петия му мандат (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Лавров: Раиси беше надежден и истински приятел на Русия

Ватиканът въвежда по-строги правила кога явленията ще се признават за "чудеса"

Поразен Су-27 в руска авиобаза, обстрел по руски окупатори в Луганск (ВИДЕО)

Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Париж да разреши на Украйна да използва френските оръжия на руска територия, настояха френски депутати

След смъртта на иранския президент Раиси: Ето какво следва (СНИМКИ)

Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа