Москва: СЗО не бива да се превръща в платформа за решаване на политически проблеми

1620
Москва: СЗО не бива да се превръща в платформа за решаване на политически проблеми
Снимка: iStock

Световната здравна организация (СЗО) не може да бъде платформа за уреждане на политически сметки. Това заяви във вторник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков по време на онлайн среща на членове на управляващата партия "Единна Русия" в Държавната дума, съобщава TACC.

"Ние сме против политизирането на всичко, свързано с разпространението на коронавирусa. Ние подкрепяме намирането на решения на проблемите, възникващи в редица държави, което би ни позволило да преминем към по-ефективно решение на проблемите, свързани с пандемията, да консолидираме ролята на СЗО, да предотвратим нейното отслабване и да се предотврати превръщането на СЗО в платформа за уреждане на политически сметки. За съжаление, тези три неща (...) се превърнаха в приоритети за политиката на САЩ и редица от най-близките им съюзници", каза той пред журналисти на ТАСС.

Европол: Престъпниците стават по-изобретателни заради коронавируса

Смяната на пътищата за контрабанда и злоупотребата с икономически уязвими лица са нов начин престъпниците да примамят потенциалните си ...

"СЗО не може да се (занимава) със съвсем различни цели от задачата за изграждане на най-ефективно международно сътрудничество в борбата срещу пандемията", подчерта заместник-министърът, предаде агенция Фокус.

Рябков отбеляза, че Русия тясно си сътрудничи с Китай и не вижда причина да не се доверява на „информацията и методите, които са били използвани и разпространени като информация на СЗО от китайските им колеги“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесъс, в което той даде на организацията 30 дни, за да гарантира прилагането на някои реформи в нея, за които Вашингтон настоява. В противен случай САЩ окончателно ще преустановят финансирането си за СЗО и ще преразгледат членството си в нея.

През последните седмици Тръмп многократно критикува работата на СЗО. В началото на месец май той заяви, че организацията е станала "марионетка на Китай" и не регистрира предполагаемите нарушения от властите в Пекин по отношение на разпространението на новия коронавирус.

Борисов към Радев: Това държавен глава ли е?

Не вярвам, че един обединител на нацията, държавен глава вече четири години, може да произнесе такива думи. Това логика ли е, това държ...

По-рано стана ясно, че страните-членки на Световната здравна организация (СЗО) се споразумяха за провеждането на независимо проучване на първоначалния отговор на агенцията на ООН на пандемията от COVID-19 на фона на критиките от страна на САЩ за начина, по който тя се справя с вируса, предава AFP.

Страните, които участваха в годишната асамблея на СЗО заседаваха за първи път във виртуален формат и приеха резолюция с консенсус, в която призовават за "безпристрастна, независима и цялостна оценка" на международния отговор на кризата, включително на действията на СЗО и бързината, с която организацията е реагирала на нея.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа