НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 май

6248
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 19 май
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:00 часа, 19 май 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 За пръв път - повече оздравели за денонощие от коронавирус, отколкото заразени: 24 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас, от тях 10 са в болници.  874 изследвания са направени през последните 24 часа. Новите случаи са разпределени в области 5. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България са 2259. Това стана ясно по време на редовния брифинг на НОЩ. Няма нови заразени деца - те са 133 за момента. 299 са хоспитализирани с коронавирус, 39 пациенти са в интензивни отделения.

🔘 Заразените с COVID-19 медици са 242 - има два нови случая - лекар в София и медицинска сестра в Ямбол. Ако погледнем цялата картина в Европа и света ще видим, че е съпоставимо с останалите страни. В Германия процентът е 6, а в Ирландия 29, при нас се поддържа 11%. Средният процент за Европа е 13. Този процес не може да се избегне. "Дори да организирате перфектно работата, може да предотвратите не повече от 30% от вътреболничните инфекции", предупреди д-р- Ангел Кунчев. Спешното отделение на областната болница в Ямбол е затворено за 24 часа

🔘 Излекуваните са 646, вчера са били изписани 34 души след отрицателен резултат на PCR тест. Най-голям е броят на новоизлекуваните след домашно лечение в София. Починалите с COVID-19 са общо 110 души. И в България заразата покосява по-често мъже, отколкото жени.

🔘 16 от новозааразените са в София. Преразпределение на болниците в София - как обясни доц. д-р Ангел Кунчев: Да оставим 7-8 болници в София, които основно работят с новоприети пациенти, за да освободим останалите и те да насочат ресурса си към отлаганите случаи. Основната тежест ще е за ВМА, Пирогов, Инфекциозна болница, Белодробна болница, Втора градска болница и Света Анна. Останалите е имат специализираните си отделения за COVID, но ще се съсредоточат върху другите заболявания и плановите операции. Призовавам всички да го направят. Тъй като тяхната безопасност е гарантирана. В най-големите болници Александровска, Пирогов и ВМА - COVID отделенията са изолирани със самостоятелен персонал. 

🔘 Това да бъдем в групата на трите най-успешно справящи се с коронавируса страни в Европа е постижение и ние трябва да се гордеем с него. Така д-р Кунчев благодари на всички, които са спазвали и спазват наложените противоепидемичните мерки в страната. И предупреди за лъжичката катран - как има още хора, които твърдят, че няма вирус, как се правят петиции и протести срещу ваксина т.е. нещо, което още го няма и изобщо не е ясно кога ще го има, както и кога България ще има достъп до него.

🔘 Красимир Вълчев: Очакваме около 50% от децата да се върнат в детските градини

🔘 Бойко Борисов обяви кога отпада карантината със съседните ни страни

🔘 Председателят на Лекарския съюз: Няма да се връщат пари на НЗОК

🔘 Със заповед Ананиев обобщи решения за образованието и върна мерки от извънредното положение

🔘 ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ЯСЛИ: Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно; МОН: Персоналът на детските градини няма да ползва целия си платен отпуск заради пандемията

🔘 НА БАЛКАНИТЕ: В Европа се забелязва овладяване на епидемията. Очаквам до края на месеца да се облекчат мерките и да се отворят Балканите, каза още Кунчев. Желязков: Очаквам свободно движение на Балканите още през юни

🔘 НАТО: България да осигури места за лечение заразени с COVID-19 военнослужещи

🔘 НАУКА: Известен наш пулмолог за коронавируса: Ще се научим да живеем и съществуваме с него; В начална фаза: Вече има ваксина срещу коронавируса, която дава ефект; Нова надежда срещу коронавируса: Съществуващо човешко антитяло може да го блокира

🔘 С два полета САЩ евакуира американци, желаещи да напуснат България

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Испания е регистрирала за трети пореден ден под 100 нови смъртни случая за ден от COVID-19. 83 души са загубили живота си в страната за последните 24 часа.  С новите случаи жертвите на коронавирус в Испания са вече 27 778. Според съобщението за едно денонощие заразените са се увеличили с 295 до общо 232 000. Испанското правителство поиска от парламента да удължи до 7 юни срока на извънредното положение с аргумента, че това е единственият законов начин местните власти да налагат карантинни мерки. В страната вече е задължително носенето на маски на всички публични места, включително на открито, когато не може да се спазва безопасната дистанция от два метра между хората.

🔘 Официалният брой на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания е най-малко 41 000 с почти 10 000 загинали в домове за грижи в Англия и Уелс, според актуализирана статистика. Около 41 020 смъртни случая, при които COVID-19 е споменат в смъртния акт, са регистрирани в Обединеното кралство до 8 май, според Службата за национална статистика. Тъй като стотици смъртни случаи все още се отчитат всеки ден, това означава, че текущият им брой, който вече е най-високия в Европа и на второ място след САЩ в световната класация, вероятно ще бъде още по-висок. Официалното представяне на правителството регистрира смъртта само след положителни тестове и във вторник беше 35 341, което е с 545 повече спрямо предния ден. Данните на ONS показват рязък спад в смъртността от коронавирус през седмицата до 8 май, засилвайки твърденията на министрите, че Великобритания е отвъд пика. Смъртността в домовете за грижи спада с по-бавни темпове от тези при населението като цяло, а общият брой на смъртните случаи в домовете за грижи в Англия и Уелс сега възлиза на 9 975. Британското Министерство на финансите предвижда "невиждана досега" рецесия след пандемиятаБританският парламент гласува да няма свободно движение и право на работа на граждани от ЕС

🔘 Увеличение на дневна база в броя на смъртните случаи от COVID-19 отчете Италия. 162 души са загубили живота си за денонощие, докато вчера ръстът беше с 99, става ясно от последните данни. Увеличението за последните 24 часа при новозаразените е 813 спрямо 451 вчера. От 21 февруари досега в Италия са починали 32 169 от заболяването, причинено от новия коронавирус, а регистрираните заразени възлизат на 226 699. По абсолютен брой на починалите Италия е трета в света след САЩ и Великобритания, а по брой на заразените заема шесто място. Броят на активните заболели в Италия е 65 129, а пациентите в интензивни отделения днес са 716. Излекуваните заболели са вече 129 401. В страната с население малко над 60 милиона са направени тестове за наличие на коронавируса на два милиона човека. Външният министър на Италия призова германците да летуват в родината му.

🔘 Здравното министерство на Франция направи корекция на данните за починалите от коронавирус. Броят на жертвите беше понижен с 0,8 процента до 28 022. Бяха намалени както броят на починалите в болниците, така и броят на починалите в старческите домове - един от основните центрове на заразата, съобщава БГНЕС. И за днес Франция обяви по-малък брой хоспитализирани заради коронавируса, по-малък брой хора в тежко състояние и цялостно оттегляне на епидемията. Въпреки това министърът на здравеопазването прикани гражданите "да бъдат бдителни", за да не се допусне ново разгаряне на заразата. По последни данни 882 души са починали от заразата през последното денонощие в страната. Общият брой на далите положителни проба вече е 180 809. Половината от тях са все още активни инфекции, а 1 894 души са в сериозно състояние в болниците на страната.

🔘 В Германия заразените от началото на епидемията според Worldometers са 177 778. Оздравелите са 155 700, а починалите са 8 176. Все по-малко са активните случаи – 13 902 срещу 14 566. 1 133 души са в болница. Меркел и Вишеградската четворка са за отваряне на границите

🔘 Трамваите в Гьотеборг спират заради COVID-19

🔘 28 души са починали от коронавирус в Турция през последното денонощие. Така общият брой на жертвите достигна 4 199 души. За последното денонощие са установени 1 022 нови случая на заразени с коронавирус. Общият брой на заразените в Турция достигна 151 615 души. Общо 882 пациенти се намират в интензивни отделения, като 455 са интубирани. През днешния ден 1 318 пациенти са се възстановили от коронавируса, с което общият брой на оздравелите досега е 112 895 души. Това означава, че около 74 на сто от всички заразени вече са се възстановили.  През последните 24 часа са направени 25 382 теста за вируса, с което общият брой на направените досега тестове в страната е достигнал 1 675 517.

🔘 Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 17 191, от които 10 166 оздравели и 1 137 починали. Новите случаи за 19 май са 155, с 10 по-малко от вчера. Има и 17 смъртни случая, с 4 повече на дневна база.

🔘 В Сърбия има 10 733 случая, от които 4 904 оздравели и 234 смъртни. Новите случаи за 19 май са 34, т.е. 55 по-малко на дневна база. Има 3 нови жертви за денонощието. Свободен режим на влизане в Сърбия за четири страни в региона

🔘 Случаите на коронавирус в Гърция са вече 2 840, след като през последното денонощие са регистрирани едва 4 нови случая. С тези положителни проби се затвърждава тенденцията от последните дни в страната да се откриват все по-малко носители на коронавирус. На 17 май имаше едва два случая, а в предходните 10 дни положителните проби рядко надхвърляха 15. Изключение прави единствено 16 май, когато бяха регистрирани 40 нови случая. За последните 24 часа няма нови починали от заразата и така броят на смъртните случаи се запазва на 165. 1 374 души са се възстановили напълно, което означава, че 48 на сто от заразените вече са излекувани.

🔘 Кипър без вечерен час и ограничения за излизане от дома

🔘 На Балканите Хърватия е в челото, като изключим държави като Черна гора, където към 18 май има официално потвърдени 324 случая, 311 са оздравели, а 9 са починали – т.е. има само 4 активни случая! Албания също е добър пример – 948 потвърдени случая към 18 май, 727 оздравели от тях и 31 починали т.е. под 200 активни случая. Но Хърватия се справя с много по-голям мащаб от двете изброени държави – 2228 потвърдени случая към 18 май (довчера България беше зад Хърватия като мащаб на заразата), от които 1 946 оздравели и 95 починали т.е. активните случаи също са под 200!

🔘 СПАСИТЕЛНИЯТ ФОНД НА ЕК: Австрия: Помощта от новия фонд трябва да е под формата на заеми; Фонд за съживяване на европейската икономика от 500 млрд. евро искат Меркел и Макрон

🔘 ЕС подкрепя СЗО в конфликта ѝ с Доналд Тръмп

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 4 872 308 и 4 963 652 според американския университет "Джонс Хопкинс" и Worldometers – съответно долната и горната граница. От тях оздравелите са между 1 671 375 и 1 948 171 души, а смъртните случаи – между 321 459 и 323 398 души.

🔘 Според "Джонс Хопкинс", в САЩ потвърдените случаи са 1 519 986, а според Worldometers – 1 563 311. Смъртните са 91 189 според американския университет и 92 957 според Worldometers. За оздравели се считат 361 174 според Worldometers, но само 283 178 според "Джонс Хопкинс", като тази цифра не е променяна от дни. Доналд Тръмп отново заплаши да спре финансирането на СЗО;  Китай отново призова САЩ да не се опитват да прехвърлят вината за собствения си провал

🔘 В Китай официално има 6 нови случая за 19 май според Worldometers, с 1 по-малко от 18 май. Общо потвърдените стават 82 960, но само 85 от тях са активни, т.е. 3 повече и 10 са в тежко състояние, т.е. 2 повече на дневна база. Оздравелите са 78 241, т.е. само 3 нови за 24 часа, смъртните случаи са 4634 т.е няма нов случай от 17 май. Но "Джонс Хопкинс" дава завишени цифри – 84 063 случая т.е. 9 нови, 79 310 оздравели т.е. 4 нови и 4638 смъртни случая т.е. без нов, както и според Worldometers.

🔘 В Русия потвърдените случаи станаха 299 941, от които 76 130 оздравели и 2 873 смъртни. За 19 май са открити 9 263, има и 115 смъртни случая т.е. 24 повече от 18 май. Руският премиер се върна на работа след преболедуван COVID-19. Собянин: Ситуацията с коронавируса в Москва не е проста

🔘 Южна Корея регистрира 13 случая на новозаразени с коронавирус за 19 май, с 2 по-малко от 17 май. Посочваната от властите причина за по-големия брой случаи от няколко дни насам– отворените нощни клубове в страната и случай с 1 човек, който се счита, че е заразил десетки – подробности ТУК! С това общият брой на заразените нарасна до 11 078, 263 души са починали. Оздравели са цели 9938, т.е. 34 за последното денонощие и има под 880 случая на "активно болни".

🔘 В Иран потвърдените случаи на COVID-19 са 124 603, от които 97 173 оздравели и 7 119 починали. 2 698 души са в болница. Има 2 111 открити заразени на 19 май, както и 62 жертви, със 7 по-малко на дневна база.

🔘 В Бразилия са открити 262 545 случая, 100 459 са излекувани, но има и 17 509 починали. За 19 май са открити 7 177 нови случая, т.е. двойно по-малко от предишния ден, както и 656 смъртни случая.

🔘 "Коронавирусен" град стресна жителите на мексиканска провинция

🔘 По-строга карантина срещу коронавируса в ОАЕ и Катар

🔘 Ще се окаже ли Чили с огромен проблем в управлението на държавата заради коронавируса?

🔘 Страните от СЗО се споразумяха за независимо проучване на мерките за борба с коронавируса

🔘 Москва: СЗО не бива да се превръща в платформа за решаване на политически проблеми

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Откриха температурата, която унищожава COVID-19

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Общоприетата версия - бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан. На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни. Именно така се появяват и твърденията, че причинителят на новия вирус е с животински произход - проучване на Университета в Пенсилвания излиза със заключение, че SARS-CoV-2 е мутирал от коронавирус при прилепите - RaTG13. Основната научна версия е, че от прилеп този вирус е преминал през панголин и след това е стигнал до хората, тъй като в Китай панголините се ядат. Главният специалист по вирусология на САЩ д-р Антъни Фаучи е категоричен, че става въпрос за предаване на вирус от животно към човек!

🔘 Има обаче и силни твърдения, че става въпрос за вирус, който е създаден и/или модифициран в лаборатория. Най-силни думи в това отношение изрече проф. Люк Монтание, който има Нобелова награда заради работата си относно вируса ХИВ. Според него, става въпрос за вирус, в който има характеристики на ХИВ. Любимата на Доналд Тръмп телевизия Fox News също тиражира новина, че нулевият пациент, разболял се от COVID-19, е от лабораторията P4 в Ухан.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новооткрит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 СЗО: Положителните тестове на излекувани от COVID-19 не значи, че са се заразили повторно

🔘 България излиза напред в научните изследвания, свързани с COVID-19 // 2,4 млн. лв. ще бъдат дадени за научни изследвания,свързани с COVID-19

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Финландски учени направиха 3D модел какво се случва в затворено пространство, ако заразен с коронавирус кашля!

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщиха от Световната здравна организация.

🔘 Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора два дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 треска, висока температура и т.н. Това твърди може би най-известният южнокорейски инфекционист – професор Ву Йо Ким в интервю за Asian Boss.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ниБългарският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 След два месеца извънредно положение (13 март - 13 май 2020г.), правителството обяви извънредна епидемична обстановка (ИЕО)за следващият месец на територията на България. Тя влиза в сила в 00:00ч. на 14 май и ще важи до 14 юни. "Всичко онова, което е забранено на този етап – училищата, моловете и т.н., няма да функционира", каза здравният министър Кирил Ананиев. Разликите между двата режима са две - сега са разрешени трансплантациите, може и свободно да се ходи в парковете и градските градини. ИЕО е наложена с 4 заповеди на здравния министър. Какво гласят заповедите за извънредната епидемична обстановка.

🔘 Радев подписа указа за Закона за здравето, но го праща в Конституционния съд . С какви мотиви? Конституционният съд (КС) образува дело по искането на президента да се произнесе дали някои текстове от променения Закон за здравето противоречат на основния закон.

🔘 Депутатите се върнаха на работа на 14 май и решиха: Йордан Цонев от ДПС начело на Временна комисия за контрол на харчовете заради коронавируса

🔘 Ананиев пусна концерти и кина, отвори музейте, галериите и библиотеките, но при строги условия. Събитията на открито - как ще случват в контекста на COVID-19? Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска

🔘 С нова заповед: Разрешиха колективните спортове за аматьори на открито

🔘 Одобрен е нов бърз тест за антитела на коронавирус

🔘 Българската ваксина: Доц. Чорбанов - какво пречи на българската ваксина и как ръкавиците може да вредят срещу коронавируса. До 3 месеца ще е готов прототипът на българската ваксина срещу COVID-19

🔘 МОЛ-овете отварят от понеделник, без игрални зали, ресторанти и барове без открити площи

🔘 В ресторантите – само на открито, на маса за четирима и на метър и половина

🔘 Няма да компенсират собствениците на винетки за времето на извънредното положение

🔘 Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

🔘 Българите отново ще почиват в Гърция. Какви са изискванията?

🔘 По насоките на ЕК: За да ходиш на почивка това лято, е добре да си със скафандър и д-р Хаус

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка).

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия.

🔘 PCR тест за всеки, постъпващ за лечение в Пирогов. Там броят на заразените медици е най-голям в страната

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение;  Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса. Вече разрешения ще издава само здравният министър.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 Нова карта показва къде в Европа можеш да пътуваш и при какви условия

🔘 ЕК съветва да изберем ваучер, вместо пари, при отменено пътуване

🔘 Всички, които се завръщат в страната, задължително преминават през 14-дневна карантина 

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава Богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдесивир”. "Ремдесивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдесивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорохин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем?

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без съществена промяна в данните за коронавируса за денонощие

Повече от половината медици у нас са ставали жертва на физическа агресия

Учени алармират: Рисковите фактори убиват 7 от всеки 10 души в света

Мнение: Защо се бавят експертизи от ТЕЛК? Лекарите са над 70-годишни

Предложение: Пада задължителната карантина при Ковид

Спад в броя на новите случаи на COVID за денонощие, намаляват и настанените в болници

Първите 50 медици завършиха курса за оказване на спешна помощ по въздуха

Омбудсманът: Устройственият правилник оставя нерешени проблеми с бавните ТЕЛК и НЕЛК

Коалиция HPV алармира: Ваксинопрофилактиката в България е кораб с десетки пробойни

Медици от „Майчин дом” отново излизат на протест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване