Българският парламент в общ европейски призив към Майк Джонсън: "Пусни военната помощ за Украйна"

5131
Българският парламент в общ европейски призив към Майк Джонсън: "Пусни военната помощ за Украйна"
Снимка: Getty Images

Председателите на 23 национални парламента и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола изпратиха отворено писмо до председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън (от Републиканската партия), който бави големия пакет военна помощ за Украйна. Позицията е подкрепена и от българското Народно събрание - в лицето на председателя му Росен Желязков.

Писмото е инициирано от председателя на Върховната Рада (украинския парламент) Руслан Стефанчук. В него се акцентира върху това колко неотложно е САЩ да прокарат пакета на стойност около 60 млрд. долара за Киев, предвид руската офанзива и артилерийския глад на украинската армия.

Още: Големият руски пробив на фронта в Украйна: Пропаганда и реалности (ВИДЕО)

Как републиканците бавят парите за Украйна?

"Аз, като инициатор на това писмо, съм благодарен на моите колеги за толкова бързата и широка подкрепа", пише Стефанчук във Facebook профила си, където публикува и самото писмо.

Ръководителите на парламентите се обръщат към Джонсън с молба да внесе в Камарата на представителите на САЩ законопроекта HR 815 за международна помощ на Съединените щати, приет от Сената (горната камара) на 13 февруари 2024 г. Той предвижда отпускането на 60,06 млрд. долара за помощ на Украйна.

Понастоящем законопроектът е изпратен в Камарата на представителите - т.е. долната камара - и съгласно процедурния правилник председателят Джонсън има право да го внесе за разглеждане. Само че републиканецът, считан за протеже на бившия президент Доналд Тръмп, първо пусна конгресмените във ваканция, а след това втвърди позицията си по пакета. Той заяви, че най-важно е в него да попадне граничната реформа относно границата с Мексико. Точно това искаха републиканците още от началото, но след това уж склониха тази точка да отпадне.

Снимка: Майк Джонсън, Getty Images

Републиканската партия има крехко мнозинство в Камарата на представителите, докато Демократическата партия е с повече сенатори в горната камара.

Още: Има ли шанс помощта за Украйна да мине през Камарата на представителите?

Какво пише в писмото към Джонсън?

В писмото председателите на парламентите припомнят втората годишнина от началото на руската война в Украйна на 24 февруари и описват инвазията като „непровокиран и необоснован акт на агресия“. „Тази инвазия, очевидно, застраши не само независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но отправи и предизвикателство към целия демократичен свят, поставяйки под риск сигурността на целия европейски и евроатлантически регион“, пишат те.

Още: Украйна: Ужасните числа, описващи 2 години война - жертви, оръжия, пари

Добавят също така колко е била важна ролята на САЩ в отстояването на демократичните принципи до момента във войната. Предвид все по-голямата помощ на Северна Корея и Иран за Русия, председателите на 23 парламента и на ЕП казват, че е тяхна отговорност и задача да предотвратят задаващия се „хаос“.

Те виждат помощта за Украйна във военен план като „значителна инвестиция в нашата индивидуална и колективна сигурност“. „Оста на злото трябва да бъде победена, а всички извършители на престъпления да носят отговорност“, добавят председателите.

Още: Фон дер Лайен: Замразените руски активи в ЕС да отидат за военните нужди на Украйна (ВИДЕО)

„Вярваме, че благодарение на вашето лично лидерство Конгресът ще демонстрира историческо двупартийно обединение в подкрепата на колективните усилия да се помогне на Украйна. Следователно, молим ви да предприемете следващата стъпка към вземането на историческо решение по HR 815, което ще осигури американска подкрепа на чуждестранни държави и ще даде на Украйна нужните средства, за да продължи своята борба“, завършва писмото.

"Наистина се надявам, че нашият глас и нашият призив ще бъдат чути в Конгреса на САЩ. Украйна се нуждае от помощ! Украйна се нуждае от оръжия! Украйна трябва да победи!", написа Стефанчук.

Още: Зеленски и Полша заедно срещу Тръмп: Добро и лошо ченге за оръжието за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика