Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

9309
Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво става, промени ли Доналд Тръмп позицията си относно Украйна и то в сериозен ущърб на Русия? Този въпрос става все по-актуален и привлича вече внимание и в самата Русия, където популярни руски информационни канали с крайно пропаганден уклон подхванаха темата: "Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Пример за руското притеснение – издание на предаването на Владимир Соловьов, който отдавна е в западните санкционни списъци заради пълно и безусловно разпространение на пропагандата в подкрепа на войната в Украйна, която бълва режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. В съответното предаване на Соловьов има буквално плач и заклеймяване как така Майк Джонсън, председателят на Камарата на представителите в Конгреса в САЩ, си променил позицията и Украйна му станала по-важна от "защитата на тесните американски интереси" т.е. границата с Мексико и мигрантския въпрос. Политически хамелеон, който няма принципни убеждения, кълнат от ефира на Соловьов по адрес на Джонсън и "каквато е американската демокрация, такъв е и председателят на Камарата на представителите – всичко може да се каже на избирателите и да заблуди всички за намеренията си": Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Междувременно обаче, синът на Тръмп – Доналд-младши, публикува компилация от изказвания на Джонсън как границата и миграцията е най-важният въпрос, с уточнение: "Внимавайте много за тези, които изглежда не се притесняват от това". Видеото звучи като силен сигнал, че Тръмп е недоволен от протежето си Джонсън – действията му означават, че пакет за нова помощ за Украйна скоро може да има.

Междувременно, германският канцлер Олаф Шолц коментира, че може да има още до 7 допълнителни ПВО системи "Пейтриът" (Patriot) за Украйна, една от които е германска. Шолц говори от Брюксел (ВИДЕО), където в последните 2 дни имаше среща на Европейския съвет. А украинският външен министър Дмитро Кулеба също заяви, че има повече държави, не само Нидерландия, които имат желание да купят Patriot за Украйна: Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на боевете на практика не се променя на дневна база. През изминалите 24 часа украинците регистрират общо 86 бойни сблъсъка по целия фронт, предишното денонощие бяха 87. Най-горещо е Бахмутското направление – 25 отбити руски пехотни атаки за денонощието, като е явно, че руснаците се мъчат да напреднат и от север, към Северск, има съобщение за боеве при Виемка. В Новопавловското направление (на запад от Маринка: населените места Красногоровка, Григоровка, Новомихайловка, Победа) има 20 отбити руски пехотни атаки. Прави впечатление, че в украинската сводка Новомихайловка липсва като точка на активни боеве за изминалото денонощие, но пак присъства Урожайно – т.е. руснаците атакуват към Велика Новоселка, която е югозападно от Угледар, а линията Красногоровка – Григоровка – Новомихайловка е източно от Угледар. В направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление от руска гледна точка) е имало 16 отбити руски пехотни атаки, по линията от юг на север на 15-тина километра западно от Авдеевка: Невелско – Първомайско – Очеретино - Бердичи – Новокалиново.

(КАРТА) Руски напредък към Очеретино има – руски части са заобиколили Новобахмутовка и са напреднали по жп линиите в покрайнините на Очеретино, според украински данни. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, твърди, че боеве има при гара Очеретино-Узловая. За укрепване на руски части в покрайнините на Очеретино пише и руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов, а изглежда руснаците са и в югоизточните покрайнини на Новокалиново. Има и видеокадри, подсказващи, че в западната част на Бердичи украинската армия си е върнала някои позиции.

(КАРТА) Интересно е и в Работино, най-западната част на Запорожието - там боевете стават все по-ожесточени, но няма някаква голяма промяна, разширява се единствено зоната на сблъсъците.

Що се отнася до Бахмутското направление и Часов Яр, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, публикува нов анализ. Той очертава основните посоки на руската атака – от север, направлението селата Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) – Калиновка; към източното предградие на Часов Яр "Канал" и следващото "Нови канал"; откъм Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут); и в посоката между Ивановско и Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут). Украинският анализатор посочва, че руснаците имат позиции северозападно от Ивановско (11-та десантно-щурмова бригада) и няколко малки позиции в "Канал" (331-ви парашутен полк на 98-ма дивизия на руските ВВС - потвърждение с видеокадри за руски позиции в "Канал" още няма), но руското направление "Юг" има само 650 танка и 1850 бронетранспортьора на разположение и то включително за Новопавловското и Авдеевското направления. Анатолий Радов, инструктор на руските отряди "Щурм Z", коментира в Телеграм, че при Часов Яр основната руска тактика се състои в тежки бомбардировки и хвърляне на щурмови групи напред, без да има укрепване на фланговете - това се наблюдава и в Авдеевското направление. Руснаците са много далеч от това да създадат условия за пробив в Часов Яр по начина, по който го сториха в Авдеевка – с укрепване на позиции от щурмови групи, през които впоследствие да се "излеят" допълнителни сили, убеден е украинският о.з. полковник. Машовец обръща внимание и на Северск – на север от Часов Яр, следващият по-важен град директно на запад от Соледар. Там руснаците се мъчат да пробият през Звъновка, но не само, на прицел са още Върхнокамянско, Роздоловка и Виемка – украинският военен анализатор прави заключение, че руската тактика носи много бавен напредък и заради многото "разходи" (загуби в жива сила и техника) рано или късно почват да се появяват ограничения пред операциите, което бави нещата още повече. Показтелно е, че и "Рибар", и Пегов говорят с общи приказки за боевете за Часов Яр – Пегов е малко по-конкретен, като обявява, че има руски позиции в микрорайон "Канал", но и признава косвено, че без укрепване на фланговете и подсилване с напредък оттам нищо няма как да се случи: Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

За Купянск Машовец изрично подчертава, че явно струпаните руски сили там все още "изучава и се запознава с обстановката". Руските атаки в най-северната част на фронта са в Лиманското направление – основна руска цел там е украинската армия да бъде изтикана на запад, зад река Жребец (с пробив през Терно и овладяване на Билохоровка/Белогоровка, отворено е ново направление Сергеевка – Първомайско). Украинският военен анализатор очаква в скоро време руските усилия за голям пробив в Лиманското направление да се увеличат. Ако няма такъв преди началото на лятото, шансовете на Русия да завладее Славянск в топлата част на тази година намаляват, смята той.

Анализът на Машовец идва на фона на предупрежение от генерал Кирило Буданов, ръководителя на Главното разузнавателно управление на Украйна, че руската мащабна офанзива най-вероятно ще започне през юни, 2024 година, с основна цел пълно завладяване на Луганска и Донецка област. Буданов говори пред The Washington Post, а в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) отново прави оценка, че руската армия няма достатъчно добър оперативен резерв за голям пробив, ако обаче украинската армия има достатъчно ресурси, най-вече оръжия, осигурени от Запада и най-вече САЩ: Буданов: Това е планът ни оттук нататък

От вчерашния ден има и видеокадри от успешен руски удар по Любимовка - руските твърдения са за поразени 3 украински самолета МиГ-29 и една установка С-300:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа