НАТО се готви да разположи войски на Изток, вероятно и в България. Блинкен предупреди Путин

17908
НАТО се готви да разположи войски на Изток, вероятно и в България. Блинкен предупреди Путин
Снимка: Getty Images / Guliver

На извънредна среща в Брюксел днес (16 март) министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят мащабно и трайно подсилване на силите на Алианса в Източния фланг.

В срещата ще участва и българският министър на отбраната Драгомир Заков. Ще бъдат обсъдени редица ключови въпроси, свързани с усложнената обстановка на сигурност в контекста на кризата в Украйна и последиците за сигурността на съюзниците. Министрите на отбраната ще дискутират още адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Вече има оценки, че 40 000 войници под командването на НАТО са готови за действие в Европа, но колко точно биха били предислоцирани на Изток не е ясно.

"Настоящите усилия за ограничаване на Русия и отбраната трябва да бъдат обсъдени", заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Байдън ще вземе участие и в планираната среща на върха на Европейския съвет, за да обсъди въпроси от общ интерес за Украйна. Очаква се и днес американският президент да обяви пакет от 1 млрд. долара военна помощ за украинците.

ВВС: Зеленски даде знак за сделка с Москва

Изказванията на президента Володимир Зеленски по-рано днес отразяват разочарованието му от НАТО, но също така и истината, която е извес...

Не е известно дали Джо Байдън ще отиде в Полша и ще се срещне с украински бежанци, но Варшава вече заяви, че го очаква в края на месеца. Не е ясно и дали американския президент ще се срещне с украинския си колега Зеленски - Белият дом заяви, че програмата на Байдън се изготвя в момента.

Държавите от НАТО трябва да влагат поне 2% от БВП в отбрана. Това преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и отново подчерта, че евентуално нападението срещу един от съюзниците от страна на Русия ще срещне решителен отпор от целия пакт. Столтенберг изрази опасения, че Русия може да прибегне и до употребата на химическо оръжие, пише БГНЕС.

По време на срещата ще се проведе и заседание с министрите на отбраната на Украйна, Грузия, Финландия и Швеция и върховния представител на ЕС по външните работи и политика за сигурност, на което ще бъде обсъдена продължаващата подкрепа за Украйна и отговора на настоящата криза.

Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински предложи в Украйна да бъде изпратена международна мироопазваща мисия с военен капацитет, докато беше на знаково посещение в Киев.

Столтенберг: Членовете на НАТО са с активирани планове за отбрана и повишена готовност

"Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат утре в решаващ момент за нашата сигурност". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс...

"Смятам, че е необходимо да има мирна мисия - НАТО или евентуално някаква по-широка международна структура - но мисия, която ще може да се защитава, която ще действа на украинска територия", заяви Качински според БГНЕС.

Междувременно, в интервю за CNN държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прогнозира, че свободна Украйна ще съществува много по-дълго от президента на Русия Владимир Путин.

"На първо място, ще има Украйна, независима Украйна, много по-дълго, отколкото ще има Владимир Путин. Така или иначе, Украйна ще съществува, а в един момент Путин няма да го има", каза той пред водещия Улф Блицър.

ОЩЕ: Унищожителен удар от украинците: Руски хеликоптери горят на летището в Херсон (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа