Неприятности за "Подемос"

14203
Неприятности за "Подемос"
Снимка: Getty Images/Guliver

Антилибералното и настроено срещу икономиите испанско движение „Подемос” (Можем), чиято популярност нараства с наближаването на парламентарните избори през ноември, се оказа в затруднено положение след многобройните обвинения срещу третия в йерархията му – Хуан-Карлос Монедеро.

52-годишният Монедеро, който изготвя програмата на партията и бе един от съветниците на бившия венецуелски президент Уго Чавес и на редица други леви латиноамерикански режими, бе принуден да разпространи извлечения от банковите си сметки, за да отговори на нападките за данъчна измама, които зачестяват в последните седмици.

425 хиляди евро от Южна Америка

Според испанския вестник El Pais Монедеро, който е много близък на лидера на „Подемос” Пабло Иглесиас, в края на 2013 година е получил около 425 хиляди евро от Венецуела, Еквадор, Боливия и Никарагуа. Той бе обвинен, че по същото време е създал дружество, за да приеме тези доходи и да плати данък върху дружествата, който е много по-нисък от този за физическите лица. Това са притеснителни за „Подемос” обвинения, и то най-вече защото движението се утвърди чрез разобличаването на корупцията сред елитите.

Монедеро, който е и преподавател по политически науки, никога не е отричал съществуването на тези пари. Той просто отговори, че те са спечелени с „най-малко 2 години работа” като консултант и са били използвани за финансирането на „Ла Туерка” – ляво политическо предаване, излъчвано по кабелните телевизии и интернет и водено от лидера на „Подемос”.

200 хиляди евро данъци в края на януари

Въпреки това нападките се умножиха и се концентрираха по-скоро върху предполагаемите данъчни нередности, отколкото върху произхода на средствата. „Не се боя. Платил съм всичките си данъци”, настоя Монедеро по време на митинг на 29 януари, като перифразира слоган, с който партията призовава симпатизантите си „да не се страхуват” от „кастата”. Според пресата в крайна сметка той е платил данъци в размер на 200 хиляди евро като физическо лице в края на януари.

Партията не потвърди тази сума, но заяви, че Монедеро е подал „напълно доброволна данъчна декларация”, която говори за „желанието му за прозрачност”. Един от петте евродепутати на „Подемос” – Пабло Ешеник, заяви, че самият Монедеро трябва да се изкаже по въпроса, но не се зае да го защитава. Това бе достатъчно на политическите опоненти на „Подемос” – Народната партия и Социалистическата партия, за да се нахвърлят на движението, което често обвиняват в липса на професионализъм и реализъм. „Ако всички испанци правеха като Монедеро, чудим се как ли бихме плащали държавните разходи”, подхвърли иронично вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария.

Le Monde

Испания подаде иск в КС срещу Каталуния

Правителството на Испания е подало иск в Конституционния съд на страната срещу властите на Каталуния по повод приетия от тях закон за в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа