Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ние сме на предела си": Кипър не може повече да поема сирийски бежанци

22 април 2024, 10:12 часа • 5600 прочитания

Седмица след като Кипър спря обработката на молби за убежище от сирийци поради рязкото увеличение на пристигащите, президентът на средиземноморския остров Никос Христодулидис предупреди, че страната от ЕС не може да приеме повече бежанци от разкъсаната от война страна, предаде гръцкото издание Kathimerini.

Кипър достигна предела си

„Не сме в състояние да приемем повече сирийски бежанци. Ние сме на предела си и вече не можем да се справим с този поток от бежанци“, каза Христодулидес в интервю за Editor Network Germany (RND) в неделя.

„Ето защо помолих ЕС за помощ и реших да прекратя разглеждането на нови молби за убежище. За нас това е въпрос на национална сигурност. Вече не сме в състояние да отговорим на това предизвикателство“, каза той.

Бежанците са 7% от населението на Кипър

Според кипърски служители над 2000 сирийски бежанци са пристигнали по море от Ливан през първите три месеца на 2024 г., рязко увеличение в сравнение със само 78 пристигания през същия период на предходната година.

Христодулидис подчерта, че седем процента от населението на Република Кипър в момента са бежанци и подчерта необходимостта от започване на депортации на бежанци директно обратно в Сирия.

Призив към ЕС

Според него началото на департациите обаче налага ЕС да бъде убеден, че определени райони в Сирия вече са безопасни за връщане на мигранти.

„Ние изрично изискваме определени райони в Сирия да бъдат класифицирани като безопасни региони“, каза той. ОЩЕ: Кипър иска от ЕК помощ за Ливан и други страни, приели сирийски бежанци

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес