X
 
 

Ниската избирателна активност реши референдума във Венеция

514 0
Ниската избирателна активност реши референдума във Венеция
Снимка: Getty Images/Guliver
Жителите на Венеция отхвърлиха възможността за автономно местно управление за пети път през последните 40 г. Реши го ниската избирателна активност на референдума в неделя (1 декември) - само 21% гласуваха. Мнозинството подкрепи Венеция да се отдели от индустриалната област Местре, но вотът остава невалиден, защото не беше преминат прага от изискваните 50% , пише "The Guardian".

 

Експерт: Венеция със сигурност ще потъне

За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото от 1,5 м. За целия период на наблюдения от 1972 година в сезона на наводнени...

Преди референдума се проведе разгорещен дебат след опустошителните наводнения през ноември. Поддръжниците на отделянето прогнозираха по-висока активност на референдума. Очаквахме много по-добър резултат, коментира резултатите Марко Гаспаринети, който ръководи активистката група Gruppo 25 Aprile.

Тези, които агитираха за автономия, се заканват да обжалват вота с мотива, че кворумът е нелегитимен, тъй като референдумът е с консултативен характер.

Наводненията изсветлиха още повече проблемите на Венеция и сепаратистите вярват, че ще се справят по-добре с проблемите, ако сами държат контрола.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро беше обвинен в саботаж на вота, защото призоваваше хората да се въздържат и да не гласуват на референдума.

Жители на Венеция протестираха срещу честите наводнения и гигантските круизни кораби

Хиляди жители на Венеция излязоха на улиците на ренесансовия град, за да покажат гнева си от честите наводнения и гигантските круизни к...

Никола Пеликани, парламентарист от лявоцентристката Демократическа партия, цийто център е в Местре, също се противопостави на референдума. Той каза пред "The Guardian": "Резултатът показа, че референдумът е анахроничен. Има много лоши чувства в историческия център към кмета, но не можем да разделим града заради това. Сега трябва да се съсредоточим върху изборите за кмет през май и да работим за изграждането на силна алтернатива."

Едно от най-големите притеснения за управниците е, че населението на Венеция продължава да намалява - от 175 000 души в годините след Втората световна война до 55 000 души днес. Много хора са напуснали заради масовия туризъм и повишаването на нивото на водата, което често води до наводнения.

До 1926г. Венеция управлява сама административно 11-те обитаеми острова, които са в пределите й. Бенито Мусолини обаче ги обединява с индустриалното Местре. Планът е работил относително добре в началото.

Последният референдум се проведе след неуспешни опити за отделяне през 1989, 1994 и 2003 г.

Опустошена Венеция чака ново наводнение

Опустошена Венеция се готви в неделя за безпрецедентно трето голямо наводнение за по-малко от седмица, след като морската вода вече опу...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители