Нова наказателна процедура срещу Полша започна Европейската комисия

2316
Нова наказателна процедура срещу Полша започна Европейската комисия
Снимка: Pixabay

Европейската комисия започна вчера процедура за нарушение, като изпрати официално писмо до Полша заради новия Закон за съдебната система от 20 декември 2019 г. Той влезе в сила на 14 февруари 2020 г.

Законът подкопава съдебната независимост на полските съдии и е несъвместими с върховенството на правото на ЕС. Освен това новият закон не позволява на полските съдилища да прилагат директно някои разпоредби от правото на ЕС, защитаващи независимостта на съдебната власт, и да отправят преюдициални запитвания по такива въпроси до Съда на ЕС в Люксембург.

"Държавен преврат" ли са изборите по време на епидемия?

Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по време на пандемичните коронавирусни ограничения ще бъде "държавен преврат" о...

Полското правителство има два месеца от тази дата да отговори на официалното писмо. След това наказателнта процедура ще навлезе във втората си фаза, ако критиката на Брюксел не получи задоволителен отговор. Като се има предвид, че управляващите във Варшава вече са рецидивисти по отношение на европейския натиск, може да се очаква, че процедурата ще води към нова наказателна мярка, предава в. Сега.

Върховенството на закона е един от основните принципи и ценности, на които се основава Европейският съюз. Той е заложен в член 2 от Договора за Европейския съюз, напомни в съобщението си Европейската комисия. Върховенството на закона също е от съществено значение за функционирането на ЕС като цяло, например за вътрешния пазар и сътрудничеството в областта на правосъдието, свободата и сигурността, което се основава на взаимно сътрудничество и признаване. Той също така гарантира, че националните съдии, които също са „съдии на ЕС“, могат да изпълняват своята роля в осигуряването на прилагането на правото на ЕС и могат да взаимодействат правилно със Съда на Европейските общности в рамките на процедурите за предварително произнасяне. Комисията, заедно с други институции и държавите-членки, е отговорна съгласно Договорите за гарантиране на върховенството на закона като основна ценност на Съюза и гарантиране спазването на правото, ценностите и принципите на ЕС.

Събитията в Полша накараха ЕК да започне диалог с полското правителство през януари 2016 г. за върховенство на закона. Тя редовно информира Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Поради липсата на напредък на 20 декември 2017 г. Комисията за първи път задейства процедурата по член 7, параграф 1, като представи мотивирано предложение за решение на Съвета на ЕС за определяне на ясен риск за сериозно нарушение на принципите на равовата държава от Полша. Вече имаше няколко дебата и три изслушвания относно върховенството на закона в Полша в Съвета на ЕС по общи въпроси.

Одобриха санкционна процедура срещу Полша

Комитетът на Европейския парламент (EП) за гражданските свободи, вътрешните работи и правосъдието подкрепи решението на Европейската ко...

На 29 юли 2017 г. Комисията започна процедура за нарушение на полския закон за обикновените съдилища въз основа на разпоредбите си за пенсиониране и въздействието им върху независимостта на съдебната система. Комисията отнесе този случай на Съда на ЕС на 20 декември 2017 г. На 5 ноември 2019 г. Съдът постанови окончателно решение по делото, като потвърди изцяло позицията на Комисията.

Освен това на 2 юли 2018 г. Комисията започна процедура за нарушение на полския закон за Върховния съд, разтревожена от разпоредбите му за пенсиониране и тяхното въздействие върху независимостта на Върховния съд. На 24 септември 2018 г. Комисията предаде случая на Съда на ЕС. На 17 декември 2018 г. Съдът издаде окончателно разпореждане, с което наложи временни мерки за спиране на прилагането на полския закон за Върховния съд. На 24 юни 2019 г. Съдът постанови окончателно решение по делото, като потвърди изцяло позицията на Комисията.

На 3 април 2019 г. Комисията започна процедура за нарушение с мотива, че дисциплинарният режим подкопава съдебната независимост на полските съдии и не осигурява необходимите гаранции за защита на съдиите от политически контрол, както се изисква от Съда на ЕС.

На 10 октомври 2019 г. Комисията препрати този случай на Съда на ЕС. На 14 януари 2020 г. Комисията реши да поиска от Съда на ЕС да наложи временни мерки на Полша, като нареди да прекрати функционирането на Дисциплинарната камара на Върховния съд. На 8 април 2020 г. Съдът реши, че Полша трябва незабавно да спре прилагането на националните разпоредби относно правомощията на Дисциплинарната камара на Върховния съд по отношение на дисциплинарните дела, отнасящи се до съдиите, като потвърди изцяло позицията на Комисията. Тази заповед се прилага, докато Съдът не постанови окончателното си решение в процедурата за нарушение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа