Нова самоличност и нов живот за Скрипал в САЩ

3524
Нова самоличност и нов живот за Скрипал в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания обмисля да предложи на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които пострадаха при опит за отравяне, нови идентичности и нов живот в САЩ.

Идеята е да двамата да бъдат предпазени от евентуални последващи опити за убийство, пише в. „Съндей Таймс“, цитиран от агенция Ройерс (Reuters).

Руският посланик в Лондон иска среща с Борис Джонсън заради Скрипал

От руското посолство във Великобритания изразиха надежда, че скоро може да бъде организирана среща между посланика Александър Яковенко ...

Според изданието служители на британското разузнаване МИ6 обсъдили презаселването на Скрипал с колегите си от ЦРУ.

„Ще им бъдат предложени нови самоличности“, казва неназован източник, цитиран от вестника.

Източници на „Съндей Таймс“ предполагат в свой доклад, че Великобритания ще иска да гарантира безопасността на Сергей и Юлия Скрипал като ги презасели в една от страните от т.нар. „пет очи“ – партньорство за споделяне на разузнавателни данни, в което влизат още САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

„Очевидно най-подходящото място за презаселване е САЩ, защото там има по-малка вероятност да бъдат убити и е по-лесно да ги защитим там под нова самоличност“, казва източник от разузнаването, запознат с преговорите.

Сергей Скрипал е в съзнание?

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал е в съзнание и може да говори, съобщава телевизия "Скай нюз”, цити...

„Предпочита се за тях да бъдат презаселени в страна от „пет очи“, защото случаят им може да предизвика огромни последици за сигурността“, добавя източникът.

29 държави изгониха руски дипломати в знак на съпричастност към Великобритания, след като Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март. Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години на миналия век.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той беше осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между САЩ и Русия. Скрипал беше признат за виновен в Русия за това, че издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той получил 100 хил. долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com