Новата зърнена сделка: Позициите на Русия, Турция и ООН дотук

3266
Новата зърнена сделка: Позициите на Русия, Турция и ООН дотук
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров, в което е представен "набор от конкретни предложения", позволяващи да се създадат условия за подновяване на Черноморската зърнена инициатива.

Гласът на ООН за зърнената сделка

"Имаме някои конкретни решения за опасенията, които позволяват по-ефективен достъп на руските храни и торове до световните пазари на адекватни цени", заяви Гутериш по време на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк.

"Смятаме, че Черноморската инициатива даде много важен принос за това пазарите на храни да станат по-адекватни на нашите цели за продоволствена сигурност. Считаме, че би било изключително важно да я подновим. Същевременно взехме предвид исканията на Русия и съм убеден, че представихме предложение, което може да бъде основа за подновяване", каза той, като добави, че сделката е довела до намаляване на цените и е създала условия за достъп до световните пазари на много държави.

Гутериш подчерта, че подновяването "трябва да бъде стабилно": "Не можем да имаме черноморска инициатива, която се движи от криза в криза, от спиране в спиране. Трябва да имаме нещо, което да работи и да е в полза на всички", обобщи генералният секретар на ООН, предаде БГНЕС.

Ролята на Турция за зърнената сделка

На свой ред турският външен министър Хакан Фидан, който е на посещение в Москва, подчерта значението на съживяването на Черноморската инициатива за зърно, като потвърди решимостта на Турция да допринесе за усилията в тази насока. "Ще продължим да работим за възобновяването на Черноморското споразумение за зърното, което е от решаващо значение за световната продоволствена сигурност и за стабилността и мира в Черноморския регион", заяви Фидан на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в руската столица.

Той отбеляза, че ООН е подготвила нов пакет от предложения за възобновяване на зърнената сделка с участието на Турция: "Смятаме, че това ще осигури подходящи основания за възобновяване на сделката", добави Фидан.

Русия още се прави на недостъпна

От своя страна Лавров заяви, че по време на срещата двамата са обсъдили възобновяването на отношенията между Турция и Сирия, както и зърнената сделка. Той отбеляза, че Русия не вижда признаци, че ще получи гаранциите, от които се нуждае, преди да възобнови сделката, но може да се върне към нея "утре", ако обещанията на Запада към Москва бъдат изпълнени.

Лавров повтори тезата на Москва, че западните икономически санкции възпрепятстват руския износ на зърно и торове. Той също така заяви, че обсъжданият в момента план за доставка на 1 милион тона руско зърно за Турция на преференциална цена ще бъде в допълнение към доставките на зърно, които Русия е обещала да предостави безплатно на някои африкански държави. "Въпросът за доставка на 1 милион тона руско зърно за Турция на преференциална цена се обсъжда и с участието на нашите приятели от Катар, които са готови да участват във финансовите аспекти на тази инициатива", поясни Лавров: Безплатно зърно: Путин сипе сладки обещания

Той засегна и темата за Украйна, като заяви, че с Фидан са обсъдили ситуацията, по време на което той е потвърдил позицията на Русия, изключваща мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20

Лавров заяви също, че Москва е готова да увеличи доставките си на газ за Турция и да изпълни споразуменията между двете страни за създаване на газов хъб. "От наша страна потвърдихме ангажимента на Русия към всички споразумения за увеличаване на износа на природен газ, включително чрез изпълнение на инициативата на държавните ни глави за създаване на единен газоразпределителен център в Турция".

СНИМКИ: Getty Images и iStock

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Президентски избори се провеждат в Литва

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа