Нови геномни техники: ЕП смекчи някои изисквания, ДПС с позиция "против"

3319
Нови геномни техники: ЕП смекчи някои изисквания, ДПС с позиция "против"
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент подкрепи опростена процедура за растения, получени чрез нови геномни техники (НГТ), които са еквивалентни на конвенционалните. Целта е устойчива продоволствена система.

Накратко - считаните за еквивалентни на конвенционалните растения ще бъдат освободени от повечето изисквания за безопасност на законодателството за ГМО. За останалите растения, получени от НГТ, обаче ще останат по-строгите правила.

Още: Експерт говори за ГМО: Ще се ползват ли в България нови геномни техники?

Аргументи

Европарламентът прие с 307 гласа „за“, 263 „против“ и 41 „въздържал се“ позицията си за преговори с държавите членки по предложението на Европейската комисия относно новите геномни техники (НГТ), които променят генетичния материал на даден организъм.

Целта е продоволствената система да стане по-издръжлива чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на изменението на климата и на вредители и дават по-високи добиви или които изискват по-малко торове и пестициди, посочват евродепутатите, цитирани от пресцентъра на ЕП.

Две категории правила

Понастоящем всички растения, получени чрез НГТ, се подчиняват на същите правила като генетично модифицираните организми (ГМО). Евродепутатите приемат предложението на ЕК да има две различни категории и два набора от правила за растенията, получени чрез НГТ.

Растенията, получени чрез нови геномни техники, които се считат за еквивалентни на растенията, получени чрез конвенционални техники – „растенията от категория 1, получени чрез НГТ“, ще бъдат освободени от изискванията на законодателството за ГМО, а за останалите растения, получени чрез НГТ („растения от категория 2, получени чрез НГТ“), ще продължават да се прилагат по-строги изисквания.

Евродепутатите също така считат, че всички получени чрез НГТ растения следва да останат забранени в биологичното производство, тъй като тяхната съвместимост изисква допълнително разглеждане.

Още: Нобелови лауреати: ЕС да смекчи правилата за генетично модифициране

Растенията от категория 1

По отношение на растенията от категория 1, получени чрез НГТ, членовете на ЕП искат да променят стойностите за размера и броя на модификациите, които са необходими, за да може растение, получено чрез НГТ, да се счита за еквивалентно на растенията, получени чрез конвенционални техники. За да се гарантира прозрачност, евродепутатите считат, че опаковките със семена, получени чрез НГТ, трябва да бъдат етикетирани и че трябва да се създаде публичен онлайн списък на всички растения от категория 1, получени чрез нови геномни техники.

Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че няма да има задължение за етикетиране за тези растения, ЕП иска Комисията да докладва как потребителите и производителите възприемат новите техники - седем години след влизането на правилата в сила.

Растенията от категория 2

По отношение на растенията от категория 2, получени чрез НГТ, евродепутатите искат да бъдат запазени повечето от изискванията на законодателството за ГМО, което е сред най-строгите в света. В това число влиза и процедурата за разрешаване и задължителното етикетиране на продуктите.

За да се стимулира използването на растенията от категория 2, членовете на ЕП се съгласяват да ускорят процедурата за оценка на риска за тези растения, които се очаква да допринесат за по-устойчива хранително-вкусова система. Но евродепутатите подчертават, че т.нар. принцип на предпазните мерки трябва да бъде спазван.

Забрана на всички заявени патенти за растения, получени чрез НГТ

Евродепутатите искат пълна забрана на патентите за всички получени чрез НГТ растения, растителен материал, части от тях, генетична информация и технологични характеристики, които те съдържат, с цел да се избегнат правна несигурност, повишени разходи и нови зависимости за земеделските стопани и селекционерите.

ЕП също изисква доклад до юни 2025 г. относно въздействието на патентите върху достъпа на селекционерите и земеделските стопани до разнообразен растителен репродуктивен материал, както и законодателно предложение за съответно актуализиране на правилата на ЕС относно правата върху интелектуална собственост.

Още: "Не се променят правилата за ГМО": Денков обясни защо да не се тревожим (ВИДЕО)

Следващи стъпки

ЕП вече е готов да започне преговори с държавите членки на ЕС по окончателния закон. Европейският орган за безопасност на храните направи оценка на потенциалните проблеми относно безопасността, свързани с НГТ. Няколко продукта, получени чрез НГТ, вече са на пазара или са в процес на пускане на пазара извън ЕС - например банани във Филипините, които не покафеняват и които имат потенциал да намалят хранителните отпадъци и емисиите на въглероден диоксид.

ДПС не подкрепи законодателството, иска дебат

Представителите на ДПС в Европейския парламент, които са част от групата на "Обнови Европа", гласуваха против законопроекта. Те са категорични, че "от първостепенна значимост е защитата на здравето на българските граждани, чрез осигуряване на проследимост на използваните продукти и достатъчно ясна информация и етикетиране, които да позволят на потребителите да направят своя информиран избор по отношение на продуктите, които използват".

Делегацията на ДПС твърдо подкрепя и позицията на „Обнови Европа“, че е необходима открита и научно обоснована дискусия относно новите геномни технологии, както и че е наложително да бъде осигурена правна яснота.

"Макар да няма научен консенсус, че организмите, получени чрез нови геномни техники са напълно безопасни за човешкото здраве, не се оспорват и бързо развиващите се иновации в тази сфера (...) В България има нужда от наистина задълбочен дебат, в който да се чуят различните гледни точки и най-вече гласът на академичните и научните среди. По въпросa за използването на нови геномни техники има дълбоко разделение в обществото, затова е изключително важно да постигнем национален компромис, без да отричаме научния прогрес, но отчитайки в центъра на позицията ни вижданията и на потребителите, и на земеделските производители“, коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели в качеството си на член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Още: След скандала в парламента: Протест срещу вноса на ГМО продукти в България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com