Нови разкрития хвърлят още неяснота върху пожара в Райхстага през 1933 г.

5990
Нови разкрития хвърлят още неяснота върху пожара в Райхстага през 1933 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Наскоро открити показания от свидетел хвърлиха неяснота около пожара в германския Райхстаг, случил се през 1933 г. Това предава англоезичната редакция на Deutsche Welle, цитирана от агенция "Фокус".

Пожарът, при който голяма част от сградата на тогавашния парламент изгаря, се разглежда от историците като ключов момент по време на управлението на Адолф Хитлер, който му позволява да се придвижи към обсебването на пълната власт в страната. Нацистите използват събитието, за да оправдаят въвеждането на извънредно положение, в което започва разправа с обвинените за пожара комунисти.

Арестуваха китайци за нацистки поздрави пред Райхстага

Германската полиция арестува в събота двама китайски туристи за това, че са демонстрирали нацистки поздрави пред сградата на Райхстага ...

В петък германски вестник публикува писмени показания от 1955 г., открити в архива на съда в Хановер. Те са дадени от Ханс-Мартин Ленингс, бивш член на нацистката групировка Щурмабтайлунг (или SA). Според записаното в нощта на пожара, Ленингс е закарал холандския комунист Маринус фон дер Лубле до сградата на Райхстага. Ленингс разкрива, че когато пристигнали на мястото, усетили „странна миризма на изгоряло, както и облаци дим, издигащи се“ от Райхстага.

Не е ясно защо SA ще водят холандски комунист в сградата на парламента посред нощ, но ако се вярва на показанията, по това време пожарът вече бил започнал.

Фон дер Лубле по-късно е обвинен в разпалването на пожара и екзекутиран след като признава, че е извършил деянието сам, с цел, според неговите думи, да обедини комунистите срещу фашизма. Освен него подсъдими са още четирима души, но те в крайна сметка биват оправдани, като сред тях е и Георги Димитров.

Според показанието на Ленингс, той и останалите от групата му, които са закарали фон дер Лубле до Райхстага, са били принудени да подпишат документ, в който декларират, че не знаят нищо за инцидента. Малко по-късно почти всички, станали свидетели на началния етап на пожара, били убити, а самият Ленингс бяга в Чехословакия.

Измислиците на един журналист от "Шпигел"

Авторитетното германско списание "Шпигел" разкри случай на огромна измама. Негов автор в продължение на години писал репортажи с частич...

Историците са раздвоени по въпроса за палежа на Райхстага. Повече са съгласни, че фон дер Лубле е действал сам, докато някои обвиняват висши партийни функционери на нацистите в умишлено запалване на огъня - с цел да се сдобият с оправдание за разправа над политическите си противници.

Снимка: Архив /оцветена/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com