Нови времена, същата диагноза: ЕК пак удари Унгария и Полша

2612
Нови времена, същата диагноза: ЕК пак удари Унгария и Полша
Снимка: Getty Images

Светът се промени напълно през последните няколко месеца, но не и отношението на Унгария и Полша към върховенството на закона. Европейската комисия отново атакува Будапеща и Варшава в тазгодишния си доклад за отстъплението им от демократичните принципи.

Подновените критики идват въпреки признаците, че Брюксел се приближава към споразумения с Полша и Унгария, които биха отключили парични средства за двете страни, задържани поради опасения, свързани с върховенството на закона. В доклада, който изследва този аспект във всяка страна от ЕС, се повтарят оплаквания, които от ЕК са излагали многократно през последните години - че Будапеща и Варшава лишават съдебните си системи от независимост и позволяват на финансовата корупция да се разпространява необезпокоявано.

Как Полша получи 58 млрд. евро от Плана за възстановяване след проведена съдебна реформа?

Πoлшa изпълни ycлoвиятa нa Бpюĸceл зa пoлyчaвaнeтo нa 58 млpд. eвpo пo Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт, cлeд ĸaтo пpeзидeнт...

ОЩЕ: ЕК пак ни критикува, че няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта

Контекстът спрямо миналата година се е променил. Тогава ЕК реши да задържи милиарди от средствата по Плановете за възстановяване на Унгария и Полша, докато те не докажат, че парите ще бъдат изразходвани правилно и съдилищата ще работят безпристрастно. Комисията предприе още по-сериозна стъпка отделно срещу унгарското правителство, заплашвайки го, че ще спре редовните плащания от ЕС, ако проблемите с върховенството на правото не бъдат отстранени.

През последните седмици все пак се наблюдава напредък в разрешаването на някои от споровете. През юни ЕК одобри план, според който плаща на Полша за определени постигнати резултати. Изпълнителният орган на ЕС определи няколко основни цели, които страната трябва да достигне, за да получава всеки следващ транш от средствата за стимулиране на икономиката ѝ.

През последните дни унгарските официални представители направиха публичен опит да обявят, че са готови да намерят подобен компромис с Брюксел, за да сложат край на безизходицата по отношение на фонда за възстановяване.

"Истинският въпрос сега е да се установи какъв вид реформи могат да бъдат въведени в Унгария, за да се отговори на опасенията, които бяха изразени в борбата с корупцията", заяви комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс, цитиран от Politico. "Има воля за провеждане на дискусии и за връщане на масата за преговори“.

Напрежението между Брюксел, Будапеща и Варшава е факт от няколко години насам. Двете страни членки вече са обект на процедура по член 7 на Договора за ЕС, която може да доведе до отнемане на правото им на глас в блока. Отделно, Полша все още е изправена пред рекордно високата ежедневна глоба от 1 млн. евро за неизпълнение на съдебно разпореждане на ЕС за спиране на спорния дисциплинарен механизъм за съдиите в страната. През юни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че Варшава ще получи парите от пакета за възстановяване на стойност 35,4 млрд. евро само ако проведе реформи в областта на върховенството на закона.

Брюксел: Влошила се е ситуацията с върховенството на закона в Унгария

Според Европейската комисия резултатите на Унгария в областта на върховенството на закона през миналата година са се влошили, особено п...

Неотдавна обаче и двете страни сигнализираха за желанието си да постигнат споразумения за отблокиране на фондовете за възстановяване от пандемията - средства, които стават все по-важни предвид опасенията от рецесия.

"Всичко е готово за сключване на споразумение между съюза и Унгария, от което според мен се нуждаят и двете страни", заяви миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан. Той заяви, че Будапеща е направила предложения до ЕС за реформа в начина на разпределяне на парите и на съдебното преследване на случаите на корупция. Миналия месец Тибор Наврачич, новият министър на регионалното развитие и усвояването на средствата от ЕС в Унгария, заяви пред Euronews, че целта е сделката да се финализира "до края на годината".

В доклада на ЕК от сряда обаче подробно се описват дълбоките опасения относно независимостта на съдебната власт в Унгария, включително начина, по който се назначават и повишават съдиите, и бонусната им система.

В документа се изразява съжаление и за "липсата на солидни постижения" на Унгария в борбата с корупцията. Отделно от това, ЕС отново изрази загриженост относно репресиите на Орбан срещу независимите медии. „Обществените медии работят в сложна институционална система, която поражда опасения относно редакционната независимост", гласи докладът.

Що се отнася до Полша, опасенията на ЕС са подобни, но ситуацията е различна. Войната в Украйна промени хода на противопоставянето на Брюксел с Варшава, като временно трансформира образа на Полша от непослушна страна относно върховенството на закона в конструктивен партньор. Според мнозина тази промяна е дала тласък на ЕК да одобри пътната карта на Полша за отпускане на средства за възстановяване, въпреки че Варшава не постигна конкретен напредък в областта на правовата държава.

ЕС започна процедура срещу Унгария заради върховенството на закона

Европейската комисия започна днес срещу Унгария неприлагана досега процедура, която може да доведе до отнемане на финансирането на Буда...

Всъщност в доклада се подчертава, че дългогодишните опасения на ЕК не са били разгледани от полските управляващи - особено ангажиментът на страната да реформира и премахне част от дисциплинарните режими за съдиите, което е в разрез със съдебните разпореждания на ЕС. "Въпреки решенията на Съда на ЕС, Дисциплинарната камара продължи да взема решения по дела, отнасящи се до съдии, включително чрез временно отстраняване от длъжност", се казва в документа.

ЕК също така призовава Полша да гарантира, че прокурорските решения се вземат без неправомерно влияние от страна на правителството, и изисква от полските власти да спрат "клеветническите кампании" срещу организации, представляващи общността на ЛГБТ+. Припомняме, че през юли 2021 г. Комисията започна правни действия срещу Унгария именно заради закона за ЛГБТ-общността. Това се случи заради решението на Будапеща да забрани „хомосексуалната пропаганда“ в училищата и в медиите.

Докладът на ЕК за Полша засяга още липсата на "дела за корупция по високите етажи на властта" и настоява страната да "засили" правилата, гарантиращи редакционната независимост на обществените медии.

В редица други страни обаче Комисията отбеляза "подобрения". Хърватия и Италия, наред с още няколко държави, са постигнали напредък в процедурите за назначаване на съдии например. Чехия, Испания и Словакия бяха поздравени, че работят за подобряване на независимостта на прокуратурата.

За България отново имаше критики – все още у нас липсват трайни резултати и осъдителни присъди за корупцията на високо равнище, отчита ЕК.

Европейският съд: Еврофондове може да бъдат спирани, ако има беззаконие

Да бъдат спирани или ограничавани средства от еврофондовете за държави, които не спазват принципа на върховенство на правото – то...

ОЩЕ: Лех Валенса: ЕС да се трансформира в нов съюз без Полша и Унгария

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа