Новият полски парламент с първо заседание - борбата е за съставяне на правителство

608
Новият полски парламент с първо заседание - борбата е за съставяне на правителство
Снимка: Pixabay

Новият полски парламент се събира за първи път - управляващите популисти и проевропейската опозиция се борят за съставяне на следващото правителство.

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели най-голям брой места на изборите през октомври, макар и да остана далеч от състовяне на самостоятелно мнозинство. Въпреки това президентът Анджей Дуда ѝ даде възможност да състави нов кабинет, което тя няма шанс да направи.

Три проевропейски партии, водени от бившия министър-председател и председател на Европейския съвет Доналд Туск, спечелиха достатъчно подкрепа, за да формират мнозинство, и се готвят да вземат властта, макар че първо ще трябва да изчакат усилията на ПиС да се провалят, пише БГНЕС.

Още: Доналд Туск с нова крачка по пътя да вземе властта в Полша

"Това е безпрецедентна ситуация в повече от 30-годишната история на демократична Полша", каза Станислав Мочек, социолог и президент на университета Collegium Civitas във Варшава. "Първите гласувания в понеделник ще покажат реалното съотношение на силите в новия законодателен орган", добави той.

ПиС разполага със 194 от общо 460 места в долната камара на парламента срещу 248 места за проевропейската опозиция. Въпреки тази изборна математика Дуда даде първи шанс на съюзниците си от ПиС, които управляват от 2015 г., да съставят правителство.

Предизвестен провал

По време на учредителното парламентарно заседание министър-председателят Матеуш Моравецки ще разпусне правителството, което ще остане временно на поста си. Новоизбраните депутати ще изберат и ръководството на долната камара на парламента - първи тест за силата на сегашната опозиция.

Още: Полските превозвачи дадоха старт на обещаната блокада на украинската граница (ВИДЕО)

ПиС заяви, че ще "направи всичко възможно", за да може да състави ново управление в рамките на определените от конституцията 14 дни, а след това в рамките на 14 дни това правителство да приеме вот на доверие.

"Тази мисия се смята за обречена на провал", смята Мочек.

Според него ПиС просто "играе за време", за да получи допълнително финансиране, да постави свои хора на ключови постове и да си "осигури меко приземяване", когато премине в опозиция.

Ярослав Куиш, политически анализатор, заяви, че ПиС може просто да "изчака" следващия си шанс. "Докато чака, тя може да спъва работата всеки път, когато може" и "да сее раздор между съюзниците" в проевропейската коалиция, която вероятно ще състави следващото правителство.

Още: Полша: Разтревожени сме след оттеглянето на Русия от договора за ядреното оръжие

Лидерите на трите проевропейски партии подписаха на 10 ноември официално коалиционно споразумение, което да послужи като "пътна карта" за алианса, след като той дойде на власт. Влоджимеж Чарзасти, съпредседател на партията "Левица", една от трите формации, заяви, че "най-важното сега е да направим Полша толерантна, отворена, законопослушна и отговорна", като призова Варшава да заеме "силно място" в Европейския съюз.

Споразумението представя позицията на коалицията по ключови въпроси като икономическото и екологичното управление на страната, възстановяването на добрите отношения с ЕС, реформирането на държавните медии, отделянето на църквата от държавата и проблемната тема относно абортите.

Ако Моравецки не успее да състави правителство, следващият кандидат ще бъде номиниран от парламента. Анализаторите смятат, че сегашната опозиция ще може да поеме властта едва към средата на декември.

Още: Руски съд счупи тъпомера с милиардна глоба за полска компания заради решение на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com